Vádat emeltek a Kárpátia és Csibi Barna ellen is az oláhok

A románok megőrültek: Wass Albert és Nagy-Magyarország miatt “emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért” és “revizionizmusra, xenofóbiára való felbujtás” jogcímen. Megdöbbentő, ahogy az is, hogy a magyarországi külügy hallgat a román magyarellenes kirohanások ügyében.

at emelt a csíkszeredai ügyészség a Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János ellen “emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért”.

Az ügyészség szerint a “szélsőséges nacionalista és románellenes” repertoárral rendelkező zenekar rendszeresen, de különösen a 2014. június 6-i, csíkszeredai koncert alkalmával nacionalista eszméket hangoztatott, mind a dalszövegek, mind a koncert közbeni skandálások által.

“A rockkoncert közben az énekes a résztvevőkben románellenes érzelmeket keltett és erősített fel, az intoleranciát és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette. A 2014. június 6-i koncerten megállapították a dalok szélsőséges nacionalista és románellenes jellegét a magyarok (székelyek) többszöri harcba hívása által az elveszített területek visszaszerzésére” – áll a közleményben, ahol azt is kiemelik, hogy a románokat többszörösen megsértették a “megszálló” és “bocskoros” kifejezésekkel.

Az ügyészség a Diszkriminációellenes Tanács véleményét is kikérte, amely azt állapította meg, hogy Petrás kijelentései túllépnek a szólásszabadság keretein, mivel gyűlöletkeltő elemeket tartalmaztak.

Csibi Barnát ellen is vádemelés született

A vád szerint 2014. júniusában xenofób és szélsőséges nacionalista jelképeket tartalmazó pólókat árusított. A pólókon többek között Nagy-Magyarország térképek, Wass Albert-idézetek szerepeltek, valamint “Igazságot Magyarországnak” felirat.

Az ügyészség szerint a Nagy-Magyarország térkép megsérti az alkotmány 1. cikkelyét, a pólók pedig revizionizmusra, xenofóbiára való felbujtásra alkalmas elemeket tartalmaztak.

(Tarsindex.ro nyomán Székelyföld nem Románia – Szent Korona Rádió)