Honvédelem-Rendvédelem-Önvédelem – megnézhető előadássorozat

A bátaszéki HVIM Honvédelem-Rendvédelem-Önvédelem címmel rendezett előadássorozatot 2015 őszi hónapjaiban.

Migránshelyzet a valóságban -beszámoló Toroczkai László előadásáról

Mozgalmunk Alapítója, példaképünk, Ásotthalom polgármestere és védője, Toroczkai László tisztelt meg minket azzal, hogy előadást tartott Bátaszéken. Ásotthalom az a település, ahol az elmúlt egy esztendőben az egész Európai Unióban a legtöbb illegális bevándorló érkezett szárazföldi úton. Beszélt arról, hogy kezdetben még a településen élők sem értették magányos harcát, majd később reményvesztetten mondták neki, hogy semmi esély arra, hogy polgármesterként megoldja ezt a problémát. Beszélt arról, hogyan juttatta el tapasztalatait és javaslatait a kormányhoz, amelyek végül megvalósításra kerültek, kicsit késve, de nem elkésve. Tehát egyelőre eredményes volt az áradat megfékezése, az előadás időpontjában Ásotthalom fellélegezhetett a bizonytalanság, a szeméthegyek, a járványveszély alól. Ebben jelentősen közrejátszott a László által létrehozott mezőőrség, mely felszereléséhez az egész magyar nemzet hozzájárult, ugyanis a meghirdetett gyűjtés eredményeként Lada Nivájuk helyett egy új Toyota terepjáróval vehetik már fel a versenyt az embercsempészekkel. (A bátaszéki HVIM is támogatta 30.000 Ft-tal a vásárlást.) Kitért a világpolitikai helyzetre, az emberáradat kiváltó okaira, valamint arra, hogy Európának erős nemzetállamok közösségére van szüksége a megoldáshoz, és ennek az egységes Európának keményen le kell zárnia a határait, ha meg akar maradni.

A Magyar Királyi Csendőrségről hallhattunk – dr. Parádi József hadtörténész előadása

A sorozat második részén egy olyan rendkívüli rendvédelmi szerv történetéről hallhattunk, melynek bűnügy-felderítési aránya 90 % fölött volt. A téma kutatója egészen a csendőrség, mint szervezet történetének kezdetétől (XIII. századi Franciaország) egészen a mai napig létező, Magyar Királyi Csendőrség örökségével foglalkozó egyesületig végigvezetett minket a szervezet történetén. Hallhattunk a kiváló eredményekről, arról, hogy milyen feltételek voltak szükségesek ahhoz, hogy ilyen kiemelkedően működhessen a szervezet. A mai, néhol létbizonytalanságot környékező életben sóvárogva tekinthettünk vissza arra, milyen megbecsülésnek örvendhetett, és milyen ellátásokban részesült egy korbeli csendőr és családja – természetesen mindezekért cserébe megkövetelték a feddhetetlen életet, kemény munkát, komoly eredményeket. Nagy hangsúlyt fektetett az előadó a tévhitek és negatív beidegződések feltárására és cáfolatára. Öröm volt számunkra, szervezőknek, hogy nagy arányban jöttek fiatalok a rendezvényre, még más településről is.

Amiben szabály van, az játék”- Farkas Zoltán a személy és család védelméről beszélt

Sorozatunk harmadik meghívottjának előadásán sajnálatosan kevesen voltunk. Ez előadónkat szerencsére sem nem lepte meg, sem nem szegte kedvét: azzal kezdte, hogy az emberek legtöbbje egészen addig, amíg nem éri atrocitás, elképzelhetetlennek tartja, hogy bármilyen rossz megtörténhet vele – így nem is érdeklődik a felkészülés, védelem kérdése iránt.

Először az otthon, család védelméről, az ún. „Home Defence Training”-ről hallhattunk, amelynek során a lakások, házak biztonságossá tételét végzik el, és készítik fel technikailag és pszichésen a családot egy vészeseti forgatókönyv kidolgozásával.

Szóba kerültek a harcművészetek illetve a kifejezett önvédelmi edzések. Előadónk felhívta a figyelmet azokra a kulcsfontosságú kérdésekre, amiket fel kell tennünk magunkban, hogy vajon ténylegesen használható tudást kapunk–e azon az oktatáson, amit választottunk. Ahogy fogalmazott: „Amiben szabály van, az játék.”

A számtalan példával, életből vett tapasztalattal tarkított előadás végén elmondta: már azzal is sokat segítettünk magunkon, ha csak fejben elkezdünk gondolkodni azon: „mit tennénk, ha..?”, elbeszélgetnénk a családdal: kinek mi lenne a feladata, ha esetlegesen egy betörés történik… Ha fejben eldöntjük: nem leszünk áldozatok!

Azokra is gondoltunk, akiknek nem állt módjukban vagy kedvükben eljönni az előadásra, a felvételeket megtekinthetik a youtubeon is:

(HVIM Bátaszék – www.facebook.com/hvim.bataszekitagszervezet)