A székelyföldi vadászok is autonómiát alakítanak

Az V. Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozatnak, ezúttal a Hargita megyei Székelyudvarhely és a határában fekvő Szejkefürdő adott otthont. A „Nagyküküllő” Vadász és Horgász Egyesület által szervezett program ráadásul egy különleges eseménnyel kezdődött, ugyanis október 9-én 11 vadásztársaság részvételével megalakult a Székely Vadász Egyesületek Föderációja, a környékbeli vadgazdálkodók érdekvédelmi szervezete.

“A legnagyobb probléma az, hogy úgy érezzük, az országos szervezet nem képviselte kellőképpen a Székelyföldet. Éppen ezért a saját sorsunkat a kezünkbe vettük, és megpróbáljuk mi rendezni tovább” – mondta el az Erdő-Mező kamerája előtt Jakab Attila, a rendezvényt szervező „Nagyküküllő” Vadász és Horgász Egyesület elnöke, és a megalakult Föderáció ideiglenes titkára.

Székelyföld vadászterületei sokban különböznek Románia legtöbb vidékétől, így a problémák is egyediek, amikkel azonban Bukarestben nem foglalkoznak kellőképpen. “Itt fel tudnám sorolni például a letiltott vadfajokat, amelyek csak kimondottan a Kárpátokban vannak jelen. Ez a medve, a farkas, a hiúz, a fajdkakas. Ebből kettőt teljesen levettek a vadászható fajok listájáról, méghozzá minden ok nélkül. Tudomásom szerint az Európai Unió felé egy vadszámlálást nem voltak képesek elvégezni, mivel ez nem volt érdekük” – hangsúlyozta a székelyudvarhelyi vadász.

A megjelent vadászokat és érdeklődőket Jakab Attila, a „Nagyküküllő” Vadász és Horgász Egyesület elnöke köszöntötte

Az V. Székelyföldi Vadásznapok rengeteg programmal várta a látogatókat. A kézművesek portékáival asztalok teltek meg, de a trófeakiállítást is sokan megtekintették. A legnépszerűbbek a solymászok voltak, ám a vadászkutya-bemutatót is nagy érdeklődés kísérte. A vizslák, tacskók, terrierek és vérebek mellől pedig természetesen nem hiányozhattak az erdélyi kopók sem.

“Székelykeresztúrról jöttünk kutyámmal, Siculus Alma Tiszával. A törzskönyvneve Siculus Alma, a hívóneve pedig a Tisza. Ő egy négy éves erdélyi kopó szuka. Több országos és nemzetközi kiállításon is ért el jó eredményeket. 2013-ban Budapesten világkupa győztes lett. Rá két hétre Zürichben pedig európai győztes” – mutatta be kutyáját Kolombán Dávid, a Keresztúrszéki Vadűző Kenneltől.

Erdélyi kopók a vadászkutya bemutatón

A szombati vadásztalálkozón vadételfőző versenyt is tartottak, ám a legnagyobb elismerés mégsem a szakácsoknak járt. A megnyitón ugyanis vadászati érdemrendeket is átadtak több székelyföldi vadgazdálkodónak.

Venator Terrae Siculorum kitüntetés részesült többek között Veres Gergely Domonkos,a 2010-ben alakult Pro Diana Vadásztársaság elnöke. “40 éves vadászkarrierem után ez egy különleges nap. Ez az elismerés különösön serkenteni fog arra, hogy még jobban odafigyeljek a vadászat igazi alapjának a megtartására. Fontosnak tartom, hogy az ifjú vadászkollégák is megtanulják azt, hogy mit jelent védeni a vadat. Megtartani úgy, ahogy mi is megtartottuk nekik, hogy örömük legyen és vadászsikerük. Nekik is kötelességük ugyanezt tenni” – mondta a kitüntetett szakember.

szekelyfoldi_vadasznapok_2015_24

Valóban kötelessége ez minden fiatalnak és minden idősnek Székelyföldön, és talán ezért is hisznek sokan abban, hogy a megalakult föderáció valaminek a kezdete lehet Románia magyarlakta vidékein. Ha pedig már az összefogás kezdeti lépései megtörténtek, akkor jobban bízhatunk az eredményes folytatásban. Elvégre Wass Albert is ebben látta a jövőt “Vadász-bajtársaimhoz című költeményében:

“Erdeinkben zúg a fejszék zaja.
A szántóföldön kóbor eb arat,
Ha összetartunk… s ez mindnyájunk óhaja,
A vadászat üdve a mienk marad!”

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu nyomán Erdőzúgás – Szent Korona Rádió)