Lángoló Közel-Kelet

Kis videóválogatás és elemzés. Hogyan alkalmazzák Szíriában a terroristák a TOW rakétákat és miként csinálnak a kormánycsapatok könnyű célpontot magukból?

Noha roskadásig van az Internet videókkal a szíriai harcokról mindenre, és annak ellenkezőjére is, tömérdek példával önmérsékletet tanúsítva csak hármat tekintsünk meg.

Rögtön az első:

Magaslatról indított rakéta, nagyjából 1,5-2 kilométerre indítva az oszloptól. Noha a terroristák nem álcázták magukat, nem hogy észre sem vették őket, de a felvételen azt sem látni, hogy utólag viszonozták volna a tüzet a kormányerők, pedig a kilőtt T-55 körül volt több BMP-1 és gyalogsági fedezetük is volt. A harckocsi személyzete minden bizonnyal súlyos égési sérüléseket szenvedett, hiszen füstölve-lángolva hagyták el a járművet, már aki. Az elégtelen felderítés eredménye nem csak egy megakasztott előrenyomulás, de egy harckocsit és valószínűleg teljes személyzetét is elvesztették.


Hasonló szituációk tömkelege, mint az előző videóban. Többször látszik, hogy bizony a TOW-val van munka, több ember kell a kezeléséhez -szállításához pláne-, mégsem veszik észre a mozgolódást, sem a rakéta nyomait, semmit. Egyszerűen hiányzik a valamire való felderítés, illetve megfigyelés a kormányerők részéről. A páncéltörő rakéták alkalmazása 1-2, ritkán 3 Km távolságból történik, a terroristák saját szemükkel veszik észre a célpontot. Ha ők látják a SAA egységeit, azok őket miért nem látják? Nem hogy mesterlövészek nem biztosítják, de nincsenek előretolt felderítők, nincsenek olcsóbb távcsövek sem a katonáknál? Nem a ruhájuk márkáját kell leolvasni, csak észrevenni, hogy mozgolódás van a közelben. A TOW babrálása mással nem összekeverhető, ha időben észrevennék, még tüzérségi támogatást sem kéne kérni, egy harckocsi is simán elintézi az egész bagázst.


Szinte a semmi kellős közepére állnak ki, legalább négyen, minden alak jól látszik ebből a távolságból. A harckocsi csak áll a ház mellett, mintha a család Opel Astrája lenne, semmi álcázás, még csak nem is a bozótosba álltak be vele. A háztetőn sincs őrszem, sorolhatnánk. Egyszerűen nem vigyáznak saját magukra, holott ebből a távolságból, ilyen terepen egy ember is könnyen észrevehető. A csoportusulás pedig legalábbis szétzavarható lenne egy géppuska sorozattal, vagy 1-2 aknagránáttal.

A két legalapvetőbb hiányzik, a felderítés és az álcázás. Ha ez nincs, akkor így, vakon, céltáblát a nyakukba akasztva mennek előre az emberek, az eredménye pedig pontosan az, ami ma Szíriában van.

Vanek úr- SZKR – Militarizált Övezet