Bravó, Németország!

A Bundestag nagy arányú katonai beszerzést jelentett be, aminek legfőbb ideje már, de annak módjával csak a vizes lepedőt húzta rá a jelenlegi, illetve az előző kormányokra.

Az elmúlt jó egy évtizedben a német fegyveres erőket közel olyan erővel próbálták szétverni a kormányok, mint tették azt itthon a 2000-es évek környékén az MSZP és a FIDESZ kormányai.

A mostani bejelentésből kiolvasható, hogy egyebek mellett 6 db C-130-ast is be kell szerezzenek. Ennek egyértelműen az A400M-nek a csúfos szereplése áll, amelyről már ebben a cikkben is beszámoltunk.

Emellett azt is megtudjuk, hogy Izraeltől 3, azaz három darab Heron-1 típusú UAV-t lízingelnek, tíz évre, több mint egymilliárd euróért. Ennek a darabára körülbelül tíz millió $. Körülbelül nyolc millió €. Azaz több, mint negyvenszer annyit fizetnek egy tíz éves bérletért, mint amennyiért meg is vehették volna. Nincs az a járulékos költség, amivel ezt magyarázni lehetne. Ezzel párhuzamosan Izrael még mindig kap haditechnikát Németországtól segélyként, például másfél Delfin-osztályú tengeralattjárót, erről tavaly októberben írt a Janes.com.
2005.-ben India 50 darab Heron-1-et összesen 220 millió $-ért vett, azaz 4,4 millióért darabját, de legyünk nagyvonalúak és tudjuk be az alacsony árat a nagy darabszámnak és a korai dátumnak.

Ahogy itthon mániákusan kótyavetyélték el a légierő régebbi típusait, vagy tettek magasról arra, hogy a MiG-29, mint típus csak haldoklik a botrányos üzemeltetési kultúra és a pilóták vigéckedése miatt, vagy éppen ahogy az országot gazdasági csődbe belerúgó Bajnai-kormány dobott ki jó 500 darab BMP-1est, úgy ennek megfelelői Németországban is megtörténtek.

A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen, korábban szociális tárcák élén állt

A Közel-Keletre, Szíria felett felderítést végezni kiküldött PANAVIA Tornadókról állítólag csak a helyszínen derült ki, hogy például nem alkalmasak éjszakai bevetésekre. Az Eurofighter pedig mind programként, mint típusként borzasztóan teljesít a Luftwaffénál is. A korábbi szériákat nem, vagy csak túlságosan magas költség mellett lehetne modernizálni és felzárkóztatni az újabbakhoz, így az eredetileg „mindenre jó” típusnak eltérő képességű példányai lelhetőek fel a csak elfogó vadásztól kezdve a ténylegesen többfeladatú vadászbombázóig, Az időnként 30% alá eső hadrafoghatóság pedig hab a tortán. Előfordult már az is, hogy a hat darab Type 212-es tengeralattjáró közül egyetlen egy sem tudott kihajózni.

Magyarországot már-már fenyegetések érték a NATO felől, mert a GDP arányos katonai ráfordításunk nevetségesen alacsony volt. 2011. és 2017. között végig 1% alatt, 0,76%-os mélyponttal 2015.-ben. Ehhez képest Németországnak 2016.-ban 1,2% volt ez a mutató. Ekkor Magyarországon 0,82% volt.

Vanek úr