Eltűnni csendben – Teljesen leépül a Honvédség

A közéletet szinte teljesen tematizálta a Fidesz, mondjuk úgy, tevékenysége. Mármint a gazdasági, adók adók hátán, ellentüntetések, ‘satöbbi. Talán a haditechnika iránt érdeklődők figyelmét is elkerülte egy újabb szomorú év végi, hazai vonatkozású esemény.

Forrásaink szerint Linder Béláék kivonták a Magyar Honvédség hadrendjéből a BAT-2 típusú páncélozott műszaki lánctalpast. Árokásó, műszaki akadály elhárító, vontató, hogy csak néhány szerepkörét említsük.

1_resize(17)Hasonlóan sunyin, feltűnés és utódlás nélkül vonták ki, akár két éve a Mi-24-eseket.
Igaz, ott próbálkoztak valamit az utolsó évben, volt, nyáron, a Die Hard legújabb, legfelejthetőbb részének forgatása idején mindkettő Mi-24P üzemelt (ennyit sikerült rendszerbe állítani abból az ezredre való mennyiségből, amit Németországtól kaptunk ajándékba). Talán ezt is úgy sikerült összehozni, hogy a szakadár Felvidékkel Mig-29 hajtómű(vek)re cseréltek egy rotorlapát készletet, mert a mi „Mihunkkal” egy időben ott is szárnyra kapott egy korábban leállított Mig-29. Aztán csak elfogyott a lendület, 2013 decemberének utolsó napján lejárt a két harci helikopter üzemideje, így többet nem repültek. Persze, lehet, hogy papíron azóta is rendszerben vannak, több másikkal egyetemben, csak éppen azóta állnak a földön, azóta repülnek az enyészet felé, és azóta semmi garancia nincs arra, hogy nem esnek szét a levegőben. Nem volt erre pár milliárd.

BAT-2A BAT-2-esekre sem volt ennek a töredéke.
Költői túlzással ez egy buldózer. Nagyságrendekkel kevésbé bonyolultabb, költségesebb a fent emlegetett repülőgépnél, azonban ez is szükséges egy hadsereg számára. Egyszerűen kell és kész, a focihoz is kell egy kis föld, labda, meg valami kapu szerűség. Azonban erre sem volt pénz – ahogy jó egy évtizede illetményemelésre sem-, és honvédjeink egy újabb fontos összetevőt, eszközt vesztettek el a tárházukból, újra kisebb a vastartalom, és megint csak kevesebb a lehetőség. Lehet lövészárkot lapáttal ásni, lehet műszaki akadályt csákánnyal csapkodni, és lehet a páncélosokat kézzel tologatni.

Illetve azt se nagyon, hiszen T-72-esből is eltüntettek ~80db-ot. Máig nem tudni, hogy pontosan hova kerültek. Persze, mondják, hogy azok már semmire való rozsdaboglyák, kohószökevények voltak. Hiszen nemhogy nem jutott az évek során korszerűsítésre, karbantartásra, de még egy normális csarnokra sem, ami védelmet nyújtana az időjárás ellen.

Soha, sehonnan nem lehetett ilyenekre nem is egymilliárd, de még csak pár százmillió forintot sem kipréselni a 10000 milliárdos költségvetésekből. Vagy talán csak meg akarták spórolni az autópálya matricákat?

Nem baj, legalább nem lesz mivel polgárháborúzni sem. A végén kiderül, hogy a minisztériumban évtizedek óta biztonságpolitikai zsenik ülnek.

 

Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet