Magyar politikai reakciók az izraeli-libanoni-iráni konfliktusra

Az izraeli-libanoni konfliktus újabb hulláma Magyarország politikai életében is különböző reakciókat váltott ki. Míg a Fidesz határozottan Izrael mellett áll, az ellenzék és a Mi Hazánk pártja más megközelítést alkalmazott, eltérően a Fidesz kormányzati álláspontjától.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Fidesz kormányzati álláspontja egyértelműen Izrael támogatását hangsúlyozza, Orbán Viktor miniszterelnök többször is kiemelte, hogy Izrael jogosan védekezik a terrorista támadásokkal szemben. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért nem használja a Fidesz az orosz-ukrán konfliktus kapcsán hangoztatott, korrekt békepártiságot ebben a konfliktusban is. Orbán a háborús feleket gyakran arra szólította fel, hogy tárgyaljanak és találjanak békés megoldást, de az izraeli-libanoni konfliktus esetében ez az árnyaltabb, tárgyalásos megközelítés elmaradt​.

A kormánypárt egyoldalú kiállása Izrael mellett azért is érthetetlen, mert figyelmen kívül hagyja a több száz libanoni civil áldozatot, amely az elmúlt napok izraeli katonai műveletek következményeként esett el. A Fidesz kommunikációja itt nem alkalmazza azt az egyensúlyozott békepárti retorikát, amelyet az orosz-ukrán konfliktus során gyakran használnak.

Mi Hazánk: Semleges álláspont

A Mi Hazánk ezzel szemben egy semlegesebb, békepárti megközelítést képvisel. László Toroczkai, a párt elnöke kijelentette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, és támogatnia kell az ENSZ által szorgalmazott tűzszünetet, valamint a kétállami megoldást. A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint Magyarországnak ebben a konfliktusban is ki kellene maradnia a katonai vagy diplomáciai támogatásból, és a békés megoldásokat kellene keresnie. A párt elítéli a civil áldozatokért felelős katonai akciókat, és mindkét oldalt mértékletességre szólítja fel​

Ellenzéki reakciók: Fidesz-ellenesség a középpontban

Az ellenzéki pártok, köztük a Demokratikus Koalíció és a Momentum, szintén elítélték a Fidesz nyilatkozatát, de sokan úgy látják, hogy ez inkább a kormánypárttal szembeni általános politikai ellenállás eredménye, mintsem következetes külpolitikai állásfoglalás. Gyurcsány Ferenc és pártja bár kiállt Izrael önvédelmi joga mellett, a Fidesz retorikáját túlzottnak és egyoldalúnak tartják, miközben nem látják, miért nincs következetesség a Fidesz külpolitikájában a különböző konfliktusok kapcsán​. A Fidesz izraeli-libanoni konfliktusra adott reakciója erőteljesen Izrael-párti, amely eltér attól a kiegyensúlyozottabb békepártiságtól, amit az orosz-ukrán háború során gyakran hangoztatnak. A Mi Hazánk és az ellenzék más álláspontot képvisel, előbbi semleges, békepárti megközelítéssel, míg utóbbi inkább a Fidesz politikájával szembeni kritikaként fogalmazza meg álláspontját.

Rendkívüli kormányülés

Emellett a külügyminiszter arról számolt be, hogy tegnap este konzultáltak a tel-avivi magyar nagykövetséggel, ahol 426, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik. Emellett arra kértek mindenkit, hogy kérjenek menedéket a konzulátuson, vagy hívják a Külügyminisztériumot – valamint ne utazzanak a térségbe, csak ha muszáj.

Nem ő az egyetlen vezető, aki lépéseket tett a közel-keleti eszkaláció miatt. Joe Biden amerikai elnök is összehívta nemzetbiztonsági szakembereit, akikkel arról tárgyalt, hogyan tudják az amerikai katonák segíteni az ország térségben rekedt állampolgárait.

Az Egyesült Királyság is hasonló lépéseket tett, a brit védelmi miniszter arról számolt be, hogy az ország katonái folyamatosan részt vesznek az eszkalációt elhárító erőfeszítésekben. Azt nem részletezte, a brit hadsereg tagjai hogyan próbálnak gátat szabni a regionális háború kitörésének, John Healey viszont megköszönte a szolgálatot a csapatoknak. Emellett azt is leszögezte, hogy London Izrael mellett áll.

Irán rakétacsapásai arra érkeztek válaszul, hogy Izrael a földön is megtámadta Libanont. Bár szakértők még úgy gondolták, hogy Irán nem tud majd érdemben beavatkozni, főleg úgy, hogy Izrael már nem mond ellent a totális háborúnak, hanem csak a szomszédjai katonai képességét akarja csökkenteni.

Orbán akár a Nemzetközi Büntetőbíróságból is kilépne, csak Izrael seggét nyalhassa

Kitört a harmadik libanoni háború: Rakétazápor hull Tel-Avivra

(Szent Korona Rádió)