Név szerint lehet tudni, hogy melyik ukrán tiszt vezette az Észak-Áramlat felrobbantását

Két évvel az Északi Áramlat felrobbantása után egyre jobban látszik, hogy kik állhatnak a szabotázsakció mögött. A Spiegel információi szerint a robbantást végrehajtó csapat ukrán búvárokból állt, akik szinte mindannyian civilek voltak, ugyanakkor az akciót egy korábbi titkosszolgálati tiszt, Roman Cservinszkij tervezhette és vezényelhette le. Ő állíthatta össze a csapatot, ő gondoskodhatott a kiképzésükről, a bevetésre is ő küldte el őket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Európába irányuló orosz gázszállítások fő útvonalát képező Északi Áramlat-1 vezetéket 2022 szeptemberében robbantották fel. A robbantás időpontjában már nem üzemelt, mert az oroszok korábban elzárták a gázcsapokat. Megrongálódott az Északi Áramlat-2 vezeték is, amit nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt Németország felfüggesztette a hitelesítési eljárását.

A Spiegel az akcióban résztvevő férfiak és a nő nevét nem akarja nyilvánosságra hozni, nehogy miattuk találjanak rájuk az orosz kivégzőosztagok. Ugyanakkor a lap szerint a kutatási eredményeik egybevágnak a német nyomozók és a külföldi partnerszerveik információival. Bár a 300 millió dollárba kerülő akciót magánzsebből fizethették, azt az akkori ukrán főparancsnoknak, Valerij Zaluzsnijnek is jóvá kellett hagynia. A Spiegel forrásai szerint Volodimir Zelenszkij elnököt nem tájékoztatták.

A holland hírszerzés már 2022 júniusában figyelmeztette a CIA-t és a német hatóságokat, hogy egy csoport merényletet készít elő az Északi Áramlat ellen, de az amerikaiak próbálkozásai az akció leállítására kudarcot vallottak: vélhetően nem is akarták megakadályozni. A merénylet után Zaluzsnij tagadta, hogy közük lenne hozzá. Mióta Zelenszkij idén leváltotta a hadsereg éléről, londoni nagykövetként szolgál.

Roman Cservinszkijt 2023-ban letartóztatták egy kudarcba fulladt titkosszolgálati akció miatt. Azóta korrupcióval is megvádolták.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

A CIA kiteregette a szennyest: Zelenszkij rendelte meg az Északi Áramlat felrobbantását

Végre megvan kik állnak az Északi Áramlat felrobbantása mögött – Legalábbis ezt állítják az oroszok