HVIM: Hőseink példamutatásával a modern világgal szemben

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik fő küldetése, hogy a történelmi nagyságainknak, a hőseinknek méltó emléket állítson és a társadalom figyelmét is felkeltse a múltunk tisztelete iránt. A Hősök Napján számtalan tagszervezet tartott valamilyen formában megemlékezést: emlékművek, katonai temetők kitakarítása, rendbetétele, zártkörű összejövetelek, vagy éppen kisebb túrák… A vármegyések ismét példát mutatnak a nemzetmentő munkában.

Budapesten az egykori, mára sajnos elfeledett Hősök Temetőjének a rendbehozatalát tűzték ki célul a pest megyei vármegyések, akik idén is az előző években felfedezett, kitakarított sírokat tették rendbe, hogy vasárnap (27-én, a Hősök Napján) méltó módon tudjanak zártkörű megemlékezést tartani több baráti szervezet részvételével.

Balassagyarmatona a miskolci, mezőkövesdi, balassagyarmati vármegyés tagszervezetek, együtt tartottak zártkörű megemlékezést a balassagyarmati Hősök terén.

A soproni vármegyések a nyugati végeken fellelhető hősi emlékműveket keresték fel, főleg az elszakított területeken található mártírjaink és hőseink emlékműveit. Sopronkövesden Id. Schmidt Mátyás és fia Ifj. Schmidt Mátyás emlékkövénél gyújtottak gyertyát, akiket a Tanácsköztársaság vörös terrorjában végeztek ki. Fülesen (Nikitsch), a helyi temetőben Szemelliker Antal plébános nyughelyét keresték fel, akit szintén a kommunisták küldtek halálba. Természetesen a falu legendás szülöttének Vitéz Somogyváry Gyula emléktáblájához is ellátogattak. Lakompakon (Lackenbach) Tarródy Mátyás síremlékét is meglátogatták. Felsőpulyán (Oberpullendorf) az első és második világháborús emlékmű került felkeresésre. Borostyánkő (Bernstein) Egán Edére és Egán Imrére (Egán Ede fia) emlékeztek meg a vármegyések. Az idősebbik Egánt a Kárpátaljára betelepülő zsidók ölték meg, a fiatalabbikat pedig az osztrákok verték félholtra, ami miatt a Rongyos Gárda még a történelmi Magyarország határát is átlépte néhány bátor akciót végrehajtva. A rövid és nagyon szűk beszámolóból is látszik, hogy mennyi magyar emlékmű található Őrvidéken is…

Sopronkövesd

Füles

Kőröslak

Felsőpulya

A maglódi vármegyések hősök napi megemlékezése is rendhagyó módon zajlott. A maglódi katolikus temetőbe található II. világháborús emlékmű kitakarításával és az esemény végén gyertyagyújtással emlékeztek meg méltóképp hőseinkre.

A pécsi HVIM mécsest gyújtott a városi temetőben, az első világháborús hőseinek emlékszobránál.

A békési vármegyések Szabadkígyóson voltak, ahol egy második világháborús honvédeknek emléket állító kopjafát koszorúztak meg, majd a honvédek tömegsírjánál tettek látogatást. Magát a kopjafát helyi hazafiak hozták rendbe. A kopjafát és a sírokat is “örökbe fogadták” a vármegyések és létrehoztak egy csapatot, akik kiderítik, hogy pontosan mi történt ezekkel a katonákkal, mi az ő történetük.

A székesfehérvári és fejér megyei vármegyések a gazzal benőtt, méltatlanul elfeledett, kissé részben szétmálott fehérvárcsurgói első világháborús emlékmű “örökbefogadásának” tették meg az első lépését: az emlékműre nőtt fákat visszametszették, annak környékét kitakarították. A következő lépés a teljes rekonstrukció lesz (Szent Korona visszaállítása a címerre, a pillérek helyreállítása és még egyebek).


A HVIM 2001-es fennállása óta töretlenül képviseli a magyarság történelmi nagyságát. Jöhet bármilyen vihar, lehet itt akármilyen politikai széljárás, vagy éppenséggel útkeresés, ami sokak esetében válságként nyilvánul meg, mi, a vármegyések nagy családja, akkor is tovább megyünk a megkezdett úton. Erre kötelez az eskünk, ez a mi utunk! A hősökre való megemlékezésünk is ennek az útnak a része, az ő példájukból merítünk erőt a modern világgal szemben – nyilatkozta megkeresésünkre Barcsa-Turner Gábor, a HVIM egyik vezetője, arra a kérdésre, hogy miért tartják fontosra a Hősök Napja alkalmából tartott megemlékezéseket és különböző akciókat.

Vegyél részt Te is a vármegyések nemzetmentő munkájában: Június 3-án Trianon Felvonulás Budapesten, ahol Rád is számítanak!

(64 – Szent Korona Rádió)