Bemutatták az új egyenruhákat, élesben tesztelik azokat.

10-es oszlopokban, az új gyakorlóban

Hivatalosan is bemutatták a Magyar Honvédség új gyakorló egyenruháit; új szabás, új anyag, szellőztető, infra elnyelő bevonat, átalakított bocskai.
Az eseményre Augusztus első napján, a tatai 25. Klapka György lövész dandár alakulóterén került sor annak kapcsán, hogy összesen 490 magyar honvédet búcsúztattak iraki, illetve koszovói kiküldetésre történő indulásuk előtt.

A babérokat természetesen a honvédelmi miniszter, dr. Simicskó István aratta le, ezen kívül a déli határon szolgálatot tett katonák Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jeleket kaptak.

Ez a ceremónia egyébként egy korszak végét is jelenti. Az új uniformis zubbonyát már nem kell betűrni. Ezt annak kényelmetlensége, illetve az indokolja, hogy állandóan vissza kellett tűrni, mert valahogy olyan természete volt a zubbonynak, hogy az folyton kitűrődjön. Ruhájuk igazgatásával pedig sok emlékezetes percet okoztak katonáink a csak rájuk váró, kiengedett zubbonyú külföldi kollégáiknak.

Az új ruhát a bemutatón az egekig magasztalták. Mindenek előtt állítólag kényelmes, ahogy az új bakancsok is.

Miben is új mindez? Nem csak a gyakorlót váltják, hanem az aláöltözetet is. Ez izzadtság elvezető anyagból készül. Újdonság abban is, hogy az új gyakorló egész éves, a téli hidegre az új alsó ruházat ad választ.
Az új gyakorlók színükben és mintázatukban is eltérnek, állítólag „mindenhol megfelelő” álcát biztosít a havas terepet leszámítva. Ez azért nagy előrelépés, még ha csak a fele igaz is, mert az eddigi négyszínűhöz olyan terepet találni, ahol rejt, két évtized is kevés volt. Újdonság továbbá, hogy az új ruhaanyag infrafelderítés elleni bevonatot kapott, a mell zsebek befelé döntöttek a könnyebb hozzáférés érdekében, valamint zip-záras hónaljszellőztetővel látták el zubbonyokat. Állítólag javult az eső és a rovar elleni védelem. Az eseményen a miniszter megkérdezte, hogy tesztelték-e az új esős ruhát, vagy „ez is csak tíz percig bírja”? A válasz egy diplomatikus „már megfelel a standardoknak” volt. Ami vagy azt jelenti, hogy ér valamit a ruha, vagy azt, hogy lejjebb vitték a követelményeket.
Kissé változott a bocskai is, de nem lehetne ezt végre elhagyni?

Fenn áll azonban az a faramuci helyzet, hogy az új, Hollandiából beszerzendő anyagot nem tudják elég gyorsan szállítani, így a régi mintájú, elfekvőben lévő anyagból is varrják az új szabásmintával, így párhuzamosan három egyenruha fut.
Első ugyebár a klasszik boci mintás, betűrt zubbonnyal, álló mell zsebbel. Van az új, a különbség ordít, más a színe, stb. És van egy hibrid, ezek a régi anyagból készülnek ugyan, de az új szabásminta alapján, döntött zsebbel, valószínűleg szellőzővel és nem kell betűrni a zubbonyt.

Remélhetőleg sikerült végre jó vásárt csinálni, hiszen az eddigiekhez képest is igen borsos árak születtek, például:
15M gyakorlókalap: 7480 Forint/db, 6700 darab
15M hadi gyakorlózubbony: 31000 Forint/db, 12000 darab
15M gyakorlónadrág: 30612 Forint/db, 12000 darab

Csak az idő lehet a megmondója annak, hogy megérte-e energiát, időt és pénzt beleölni az új felszerelési tárgyakba, vagy újabb 800 milliót dobtak ki az ablakon.

Dévényi Veronika fotói:

kep5 (clicks: 693)

10-es oszlopokban, az új gyakorlóban
(clicks: 449) 10-es oszlopokban, az új gyakorlóban

 

kep2
(clicks: 425) Közelebbről

 

Előtérben a köztes -hibrid- gyakorló
(clicks: 451) Előtérben a köztes -hibrid- gyakorló
kep4
(clicks: 619) A miniszter szolgálati jeleket ad át. A háttérben a régi gyakorló, álló zsebű, betűrt zubbonnyal.

 

(Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet)