Vihar előtti csend: az elmúlt 24 órában egyetlen migráns sem érkezett

Vasúti kocsikba költözött át a migránsok egy része a görög–macedón határon. A menekültek szerint ott sokkal jobb körülmények uralkodnak, mint a sátortáborokban. A határon hetek óta több ezren várakoznak arra, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé. Eközben jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma, a vasárnap életbe lépett török–EU egyezmény miatt.

Menekültszállássá alakultak át a vagonok a görög–macedón határon. A kocsikba mintegy kétszáz migráns költözött be, akiknek elegük lett a sátortáborban uralkodó körülményekből.

„A sátrak mind nedvesek. Öt kisgyerekem van, az egyikük két hónapos, és nekik nagyon hideg ez az idő. Amikor felébredek a sátorban, körbevesz a víz. Amikor idehozták ezeket a vonatokat, arra gondoltam, hogy itt sokkal jobb lesz a gyerekeimnek” – panaszkodott egy betolakodó.

A migránsok szerint a vonatokat a görög hatóságok hozták ide, hogy legyen tető a fejük felett.

„Sokkal jobb itt, a vagonok legalább megvédenek minket a széltől, az esőtől és a hidegtől. Itt magánszféránk is lehet, és anélkül törődhetünk a saját higiéniánkkal, hogy megszégyenüljünk” – jelentette ki egy másik idegen, megcáfolva a liberális média hazugságait az „embertelen körülmények” kapcsán.

A görög–macedón határnál továbbra is több ezren várakoznak arra, hogy Macedónián keresztül folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé. Az átkelőnél azért torlódott fel ekkora tömeg, mert a nyugat-balkáni országok Ausztriával közösen gyakorlatilag lezárták a határokat. A görög hatóságok most újabb regisztrációs központokat állítanak fel, hogy legyen hol elhelyezni az országban rekedt több tízezer migránst.

(Idegen áradat – SZKR)