Son Doong – A világ legnagyobb barlangja (+galéria)

The forest-shrouded entrance to Hang Son Doong.

Egy vietnámi földműves 1991-ben vett észre egy különleges természeti képződményt. Olyan misztikus hangok jöttek a föld mélyéből, amitől nagyon megrémült. 2009-ben aztán egy expedíció lement a föld alá és feltárta a rejtett titkokat.

 

 

A kívülről jelentéktelen  barlang neve Son Doong (hegyi folyó). Nevét a benne található gyors folyású földalatti folyóról kapta. A Son Doong Vietnám és Laosz határához közel, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található.

A rejtett világ felszíni bejárata
(74) A rejtett világ felszíni bejárata

 

A lenyűgöző földalatti képződménynek saját folyója és dzsungele van!  Még felhők is kialakultak benne. A barlang méretei óriásiak: egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne, így valószínűleg ez a világ legnagyobb barlangja.

 

A kilátás elképesztő
(52) A kilátás elképesztő

 

A Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park alapját egyetlen hatalmas, Laoszba átnyúló mészkőtömb képezi. Az ebből adódó különleges geológiai folyamatoknak és formáknak köszönhető, hogy a terület 2003 óta a Világörökség része. A tömb több mint 400 millió évvel ezelőtt jött létre, s az egyik legidősebb és legjelentősebb karsztvidék Ázsiában.

 

A Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park
(18) A Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park

 

A tektonikailag stabil régió külső forrásokból sok vizet kap, így alakulhatott ki a számtalan, többnyire vízszintes irányultságú hatalmas barlang. A barlangrendszer teljes hossza több száz kilométer is lehet. A vietnámi háború idején rengeteg helybéli keresett menedéket itt az amerikai bombázások elől.

 

A turisták híres cseppkőképződményei miatt is szívesen látogatják
(32) A turisták híres cseppkőképződményei miatt is szívesen látogatják

 

Hatalmas méretei mellett a barlang különlegessége, hogy saját dzsungele van. Élővilága még nincs teljesen feltárva, a National Geographic beszámolója alapján ászkák, ikerszelvényesek és halak élnek a barlangban.

 

A helyiek különlegesen tiszta vizének misztikus erőt tulajdonítanak.
(36) A helyiek különlegesen tiszta vizének misztikus erőt tulajdonítanak.

 

A járatokat azonban sokáig csak az itt lakók ismerték, és az 1990-es években került sor az első felfedezőutakra. Két brit barlangász, Howard Limbert és felesége, Deb Limbert már több mint 10 expedíciót szervezett Vietnámba, ezek közül többet a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területére. Ők kezdték meg a Hang Son Doong feltárását is 2009-ben.

 

Howard Limbert és felesége
(12) Howard Limbert és felesége

 

A nemzeti park vezetése jelenleg azon fáradozik, hogy a régió ne csak geológiai adottságai, hanem biológiai gazdagsága miatt is elismert legyen: ez ugyanis Vietnám leggazdagabb biodiverzitású vidéke. A park területét évente közel negyedmillió turista keresi fel.

 

A méltán híres földalatti dzsungel
(25) A méltán híres földalatti dzsungel

 

A barlang metszete
(72) A barlang metszete

 

 

További képek a barlangról:

(Erdőzúgás-SZKR)

13303 Total Views 3 Views TodayBejelentkezés

Kövess minket!