Román bíróság: reklámzászló a székely zászló

Megdöbbentő bírósági ítélet született a székely zászló körül. Így akarják eltávolítani a zászlókat. A magyar külügy vajon fog-e szólni valamit? Vagy továbbra is maradunk a “jó szomszédi kapcsolatoknál”?!

Jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak a székely zászlót a Bihar megyei törvényszék – írta internetes oldalán szombaton a Krónika napilap.

A nagyváradi helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak. Az európai parlamenti képviselő ezt a felszólítást támadta meg a bíróságon. A Bihar megyei törvényszék ebben a perben mondta ki pénteken a jogerős elutasító ítéletet.

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje a per során azzal érvelt, hogy Románia súlyos elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a székely zászló üldözése miatt. Az ügyvéd idézte az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentését. A dokumentum kitért a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólította Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban.

A nagyváradi a második olyan erdélyi eset, amikor a reklámzászlókra vonatkozó jogszabály alapján próbálják eltávolíttatni a székely zászlót. Tavaly októberben a Marosvásárhelyi Bíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet a marosvásárhelyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) rótt ki a reklámzászlónak minősített székely zászló kitűzése miatt.

A marosvásárhelyi bírák részben elfogadták az EMNT panaszát, a bírságot megrovásra enyhítették. Az EMNT fellebbezett a döntés ellen, amely – megítélése szerint – azt jelzi, hogy a bíróság is reklámzászlónak tekinti a székely zászlót.

(MTI – Székelyföld nem Románia! – Szent Korona Rádió)