Felülvizsgálja a bíróság a világhírű Menendez testvérek ügyét

A Menendez testvérek 1989-ben ölték meg szüleiket. Állításuk szerint az éveken át tartó bántalmazásuknak akartak véget vetni. Akkor tényleges életfogytiglant kaptak, most azonban újratárgyalják az ügyet, mivel 2023-ban a testvérpár további bizonyítékokat nyújtott be – számolt be az esetről George Gascon Los Angeles megyei kerületi ügyész csütörtökön.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Erik és Lyle Menendez mintegy 35 évet töltött már rács mögött szüleik meggyilkolása miatt. A testvérek 1989-ben lőtték le Jose és Kitty Menendezt Beverly Hills-i villájukban, az ügyészek szerint azért, hogy apjuk vagyonát örököljék, a testvérek ugyanakkor önvédelemre és arra hivatkoztak, hogy apjuk éveken át szexuálisan, fizikailag és érzelmileg is bántalmazta őket.

A kilencvenes években annyira lázban tartotta az amerikaiakat a Menendez testvérek története, hogy még a legnépszerűbb televíziós műsorokban is rájuk hivatkoztak. A Netflix egy sorozatot is készített Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori címen, így a bűnügy ismét népszerű beszédtéma lett.

Csütörtökön George Gascon Los Angeles megyei kerületi ügyész kijelentette, hogy „erkölcsi és etikai kötelesség” felülvizsgálni a testvérek által 2023-ban benyújtott bizonyítékokat, amelyek szerint apjuk szexuálisan zaklatta őket, és önvédelemből cselekedtek.

Az eredeti tárgyaláson az ügyészek arra hivatkoztak, hogy a gyilkosságokat a kapzsiság motiválta, ugyanis a testvérek hatalmas költekezésbe kezdtek, miután megkapták örökségüket. A pénz nagy részét Rolex órákra, autókra és luxusingatlanokra költötték. Akkor a tárgyalás végül az esküdtszék döntése nélkül ért véget, mivel a Menendez testvérek azt állították, hogy éveken keresztül bántalmazták őket.

A testvérpár napjainkban

A második tárgyaláson a bántalmazással kapcsolatos bizonyítékok nagy részét nem vették figyelembe, ezért a testvéreket 1996-ban bűnösnek találták, és a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket. Lyle Menendez 21, Erik Menendez pedig 18 éves volt a gyilkosságok idején.

A most vizsgált új bizonyítékok között szerepel egy 1988-as levél, amelyet Erik Menendez az unokatestvérének írt, és amely állítólag az apja bántalmazására utal.

“Egyetlen ilyen információ sincs megerősítve”

– mondta George Gascon egy sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy jelenleg nem állnak készen arra, hogy azt mondják, hogy elhiszik vagy sem ezt az információt. „De azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, erkölcsi és etikai kötelességünk felülvizsgálni, amit elénk tárnak” – jelentette ki az ügyész. Hozzátette, hogy csapata „nem azt állítja, hogy bármi baj lenne az eredeti perrel”.

George Gascon szerint a felülvizsgálat potenciálisan újbóli ítélethozatalhoz vagy új eljáráshoz vezethet.

A meghallgatást november 26-ra tűzték ki. Az ügyész azt is elmondta, hogy rengeteg hívás érkezett hozzá a Netflix sorozatának megjelenése után. A Menendez testvérek családja szerint Lyle és Erik „áldozatul estek ennek a groteszk sokkdrámának”, ugyanakkor a rendező, Ryan Murphy megvédte a sorozatot, és a család negatív reakcióját „a legjobb esetben is kiszámíthatónak” nevezte.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)