Izraeli pénz is átáramlott a csipogóbotrányos magyar cégen

Izraelből érkező összegek bolgár közvetítéssel érkeztek a budapesti BAC Consulting Kft. számlájára, amely több mint egymillió eurót mozgatott meg nemzetközi cégek között. A pénzmozgások összefüggésbe hozhatók a Hezbollah-csipogók ügyével, ahol a magyar cég kulcsszerepet játszott a gyártás és forgalmazás lebonyolításában. Eközben a szófiai tulajdonos rejtélyesen eltűnt, nemzetközi körözést adtak ki ellene, a háttérben pedig tovább zajlanak a titokzatos pénzügyi tranzakciók.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izraelből indult az az utalás, amelyből egy bolgár cégen keresztül érkezett pénz a budapesti BAC Consulting Kft. számlájára – írja a norvég VG című lapra hivatkozva a Telex. A pénzt először az a Rinson José nevű férfi kapta, aki a szófiai bejegyzésű Norta Global Ltd. egyedüli tulajdonosa. Ez a vállalkozás a BAC Consultinggal együtt érintett volt a felrobbant Hezbollah-csipogók ügyében, az eddigi információk szerint valószínűleg mindkettő fedőcég.

José azóta nemzetközi körözés alá került, eltűntként keresik, az ügy kirobbanása óta ugyanis gyakorlatilag senki nem hallott róla.

A Norta Global két év alatt nagyjából 18 millió norvég koronát számlázott ki egy hongkongi cégnek, az összeg azonban nem a Távol-Keletről, hanem az izraeli Mizrahi Tefahot Bankban vezetett bankszámláról érkezett. Azt a norvég lap nem tudta kideríteni, ki a számla tulajdonosa, de a pénz egy része a Norta Globaltól a BAC-hoz érkezett, 2023. március 10-e és idén június 7-e között többször összesen több mint egymillió eurót kapott budapesti cég.

Az már korábban kiderült, hogy a BAC tucatnyi alkalommal folyósított több mint 717 ezer eurót a tajvani Gold Apollónak. Ez a cég a felrobbant csipogók licenctulajdonosa és ennek vezetője nevezte meg a BAC Consultingot a csipogók gyártásáért és forgalmazásáért felelős cégként.

Ezen kívül a budapesti cég egy Apollo Systems Ltd. nevű cégnek is összesen több mint 122 ezer dollárt utalt, a cég ügyvezetőjének pedig több mint 43 ezer dollárt és fizetett egy hongkongi cégnek is logisztikai tevékenységért, tizennégyszer közel 9 ezer eurót, valamint a személyhívók kijelzőmodulját gyártó cégnek is utalt összesen több mint 54 ezer eurót.

New York Times: A magyar csipogós cég valójában izraeli fedőcég volt

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)