Ukrajnában csaknem 10 millió ember áll a mentális összeomlás szélén

Ezeket az adatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy képviselője jelentette be, és arra figyelmeztetett, hogy a tél beköszöntével a helyzet csak romlani fog. Ennek kapcsán született az alábbi összeállítás, elsősorban az ukrajnai civileknek irányozva.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hogyan védjük meg magunkat a mentális összeomlástól háborús időkben?

Háborús időkben különösen fontos odafigyelni mentális egészségünkre, hiszen a stressz és a trauma könnyen megviselhetik az idegrendszerünket. Íme néhány tanács, hogyan őrizhetjük meg mentális egészségünket:

1. Vegyük tudomásul a valóságot

A háború megváltoztatja az embereket, és ez elkerülhetetlen. Senki sem maradhat közömbös a folyamatos rossz hírek iránt, de ne idealizáljuk a körülöttünk élőket sem. Fogadjuk el, hogy mindenki a maga módján küzd a nehézségekkel.

2. Korlátozzuk a hírfogyasztást

A folyamatos negatív híráradat csak fokozza a stresszt. Válasszuk ki gondosan, mi az igazán fontos, de naponta szánjunk időt a kikapcsolódásra is – olvasás, séta, hobbi. Védjük meg magunkat a felesleges negativitástól.

3. Kérjünk segítséget

Ne szégyelljük beismerni, ha nehéz időszakon megyünk keresztül. A pszichológusok, segélyvonalak és támogató csoportok iránti igény soha nem volt még ekkora. A szorongás és depresszió legkisebb jeleit is kezeljük, mielőtt súlyosbodnának. Ez nem gyengeség, hanem a megfelelő válasz a rendellenes állapotokra.

4. Óvjuk meg magunkat másoktól

Tartsunk távolságot azoktól, akik túlságosan ingerlékenynek vagy gyanakvónak tűnnek. Ne keveredjünk konfliktusokba. Maradjunk nyugodtak, és ne felejtsük el: a magunkkal és szeretteinkkel való törődés nem önzés, hanem életszükséglet ilyen időkben.

A mentális egészség megőrzése kulcsfontosságú a háborús stressz kezelésében. Legyünk önmagunkhoz és másokhoz is megértőek, és ne felejtsük: a nehézségek ellenére is van remény a jobb jövőre.

(ua-reporter.com nyomán Szent Korona Rádió)