Az izraeli különlegesek egy szíriai rakétagyáron ütöttek rajta és robbantották fel

Az izraeli légierő elit Shaldag egysége vasárnap megsemmisített egy Irán által épített szíriai földalatti precíziós rakétagyárat – derül ki az Axios csütörtöki jelentéséből.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A jelentés szerint ez volt a legmerészebb művelet, amelyet az IDF az elmúlt években iráni célpontok ellen hajtott végre Szíriában. A beszámolók szerint a gyár megsemmisítése jelentős csapást mért Irán és a Hezbollah titkos erőfeszítéseire, hogy közepes hatótávolságú precíziós rakétákat állítsanak elő Szíriában.

Az izraeli kormány eddig nem szólalt meg az ügy kapcsán, és nem vállalta érte a felelősséget, hogy ne kényszerítse Szíriát, Iránt vagy a Hezbollahot megtorlásra. Az IDF szóvivője, a védelmi minisztérium és a miniszterelnöki hivatal egyaránt elutasította az ügy kommentálást.

A hadműveletre vasárnap este került sor, a hivatalos szíriai média és a szíriai ellenzék súlyos izraeli légicsapásokról számolt be több nyugat-szíriai területen, többek között a libanoni határhoz közeli Maszjáf város közelében.

Szerdán egy szíriai ellenzéki tévécsatorna és Eva J. Kalluriotis görög Közel-Kelet-szakértő arról számolt be, hogy a légicsapások csupán fedezékül szolgáltak egy izraeli szárazföldi művelethez Maszjáfban. Három, a műveletet ismerő forrás megerősítette az Axiosnak, hogy az elit Shaldag egység szárazföldi rajtaütést hajtott végre, és megsemmisített egy precíziós rakétákat gyártó üzemet.

Két forrás azt állította, hogy Izrael előzetesen tájékoztatta a Biden-kormányzatot a kényes műveletről, és az USA nem emelt kifogást. Az izraeli különleges egység meglepte a létesítmény szíriai őrségét, és a rajtaütés során többüket megölte.

Az izraeli erők a magukkal hozott robbanóanyagokat használták, hogy belülről felrobbantsák a földalatti létesítményt, beleértve a fejlett gépeket is – közölte az Axiosnak nyilatkozó két forrás. A vasárnap éjjel végrehajtott légicsapások célja az volt, hogy megakadályozzák a szíriai hadsereget abban, hogy felmentő csapatokat küldjön a területre.

Az Axios jelentése szerint az irániak a Hezbollahhal és Szíriával összehangoltan 2018-ban kezdték el építeni a földalatti létesítményt, miután egy sor izraeli légicsapás megsemmisítette az iráni rakétagyártó infrastruktúra nagy részét Szíriában.

Az irániak úgy döntöttek, hogy egy mélyen a föld alatt lévő gyárat építenek egy hegy belsejében, Maszjáfban, hogy az izraeli légicsapásokkal szemben áthatolhatatlan legyen.

Az iráni terv az volt, hogy precíziós rakétákat gyártanak egy védett létesítményben a libanoni határ közelében, ami lehetővé teszi a gyorsabb szállítást a libanoni Hezbollahnak. A jelentés szerint az izraeli hírszerzés felfedezte és több mint öt éven át figyelte az építési folyamatot, és az iráni létesítményt „Deep Layer” kódnéven emlegette.

Az Axios jelentése szerint egy légicsapás önmagában nem lett volna elegendő a létesítmény megsemmisítéséhez, ezért az IDF úgy döntött, hogy a támadást egy szárazföldi művelettel oldja meg. Az IDF az elmúlt években legalább kétszer fontolgatta a művelet végrehajtását, de a magas kockázat miatt nem hagyták jóvá.

(Neokohn)

Több, mint ötven szíriai Hezbollah célpontra mért csapást október óta a cionista terrorállam