300.000 állást veszélyeztet a mesterséges intelligencia

Martin H. Thelle, az Implement Consulting Group vezető partnere szerint a mesterséges intelligencia nem csak előnyökkel jár: a technológiai forradalom rövid idő alatt 300 ezer állást veszélyeztethet Magyarországon. A generatív AI térnyerése súlyos hatással lehet a munkaerőpiacra, különösen azokban az iparágakban, ahol az automatizálás kiválthatja az emberi munkát. Bár egyes szakmák megőrizhetik stabilitásukat, a gazdaságot és a foglalkoztatást fenyegető kockázatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Martin H. Thelle, az Implement Consulting Group vezető partnere szerint az AI makrogazdasági mutatókat is meg tud változtatni rövid idő leforgása alatt. Az AI Summit 2024-en tartott előadásában elmondta azt is, hogy mindösszesen 300 ezer állás van kifejezetten veszélyben az AI miatt.

A mesterséges intelligencia (AI) évtizedek óta létezik, de csak az elmúlt néhány évben vált szélesebb körben elérhetővé és alkalmazhatóvá a kereskedelemben. A technológiai fejlődés felgyorsulásával a generatív rendszerek különösen nagy figyelmet kaptak.

Martin H. Thelle, az Implement Consulting Group vezető partnere a budapesti AI Summiton tartott előadásában három fontos tényezőt is kiemelt:

  1. ezek a rendszerek képesek gyorsan és hatékonyan szűrni a felhasználó számára szükséges adatokat;
  2. eközben egyszerűen használhatók, hiszen a felhasználók köznyelvet alkalmazva, programozói tudás nélkül is tudnak dolgozni az AI-rendszerekkel – a programnyelv helyett a promtoláshoz kell érteni;
  3. az eszközök jelentős része online elérhető nyílt adatbázisokat használ, így széles körben hozzáférhetők a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt.

Mint mondta, a generatív AI hatása már most is érezhető a gazdaságban, a Goldman Sachs elemzése szerint meg van benne a potenciál, hogy a következő évtizedeket makrogazdasági és versenyképességi szempontból teljesen felforgassa.

Az AI nemcsak lecseréli a korábbi technológiákat, hanem makrogazdasági mutatókat is meg tud változtatni rövid idő leforgása alatt

– hangsúlyozta Martin H. Thelle.

Magyarország bruttó hazai termékére (GDP) is hatással lehet a mesterséges intelligencia: 5 százalékos növekedés lehet a következő 10 évben.

A dán tanácsadó cég kutatása szerint a hazai gazdaságban jelen lévő munkák 37 százalékát nem érinti a mesterséges intelligencia, ide tartoznak például a baristák, a fodrászok vagy az építőmunkások. Ugyanakkor 57 százalékos aránnyal vannak jelen azok a szakmák, amelyeket valamilyen szinten befolyásolhat az AI. Számításaik szerint mindössze 300 ezer állás van kifejezetten veszélyben az AI miatt.

A rendszer tanítja a rendszert

Már most is rengeteg fejlesztés készült a különböző mesterségesintelligencia-rendszerekhez, azonban ez még csak a kezdet. A rendszer önmagától tanulja el azokat a dolgokat, amelyeket a későbbi feladatai alatt használni fog.

Már most ott tartunk, hogy ehhez az érvelő mesterséges intelligenciához, amit az OpenAI nemrég jelentett be, először készül egy olyan rendszer, ami majd a nagy rendszert fogja megtanítani. Tehát az egyik mesterséges intelligencia megtanítja érvelni a másikat

– mondta Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

Jó ez az AI: gombamérgezést kaptak, mert egy mesterséges intelligenciával generált könyvet használtak

(Index nyomán Szent Korona Rádió)