Madrid sem kér az e-rollerekből, októbertől betiltják őket

Októbertől Madrid utcáiról eltűnnek a bérelhető elektromos rollerek, a spanyol főváros vezetése úgy döntött, hogy betiltja a sok problémát okozó járműveket. Magyarország is követhetné a példájukat, számos baleset okozója a nem megfelelően használt “jármű”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Melbourne, Párizs és más nagyvárosok után Madridban is elegük lett az embereknek az utcákon gyakran szerteszét hagyott elektromos rollerekből és ezek nem ritkán szabályszegő vezetőiből.

Mostanra a spanyol fővárosban is megérlelődött a döntés: októbertől betiltják a bérelhető e-rollereket – írja a Bloomberg alapján a vg.hu.

A spanyol főváros polgármestere, José Luis Martínez-Almeida az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy számukra a madridi polgárok fizikai biztonsága a legfontosabb, ezért visszavonják az e-rollerek kölcsönzésével foglalkozó cégek engedélyét.

Az önkormányzat közlése szerint a cégek több, korábban lefektetett feltételnek sem tudtak megfelelni, így például képtelenek voltak a teljes várost lefedni a szolgáltatásukkal, nem sikerült megfelelő biztosítást kötniük a rollerekre, és nem tudták olyan technológiával sem ellátni a járműveket, ami megakadályozná, hogy tiltott helyeken közlekedjenek vagy parkoljanak velük.

A döntés a magántulajdonban lévő hasonló eszközöket természetesen nem érinti, akinek saját e-rollere van, az közlekedhet vele továbbra is.

Madrid vezetése tavaly kötött egy három évre szóló szerződést a Lime, a Dott és a Tier Mobility cégekkel, amelynek értelmében hatezer rollert helyeztek ki az utcákra, ezeket most el kell tüntetniük onnan a vállalatoknak.

A városvezetés a döntést azzal indokolta, hogy a felhasználók rengetegszer szabálytalanul és tiltott helyen parkoltak a rollerekkel, és gyakoriak voltak a balesetek is.

Párizsban hasonló okokból tavaly áprilisban tartottak népszavazást, s a résztvevők 90 százaléka voksolt a tiltás mellett, az illetékesek pedig cselekedtek, és őszre jóformán el is tűntek a bérelhető e-rollerek a francia fővárosból.

Koppenhágában 2020-ban szintén a teljes tiltás mellett döntöttek, majd egy évvel később komolyabb szabályozással újra engedélyezték használatukat. Barcelonában a történelmi városrészekben tiltották be az e-rollereket, és Rómában is szigorításon dolgoznak.

Végre elkezdték szabályozni a rolleresek közlekedését

Változások a KRESZ-ben: Fókuszban a gyalogosok, kerékpárosok és e-rollerek

Kátyú és elektromos roller miatt halt meg egy férfi Nyírteleken

(Infostart nyomán Szent Korona Rádió)