Donáth Annát gyanúsítottként hallgatták ki hivatalos személy elleni erőszak miatt

A liberális politikus, Donáth Anna, akinek számos ellentmondásos megmozdulása borzolta már a kedélyeket, végre a törvény előtt kell felelnie csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki az egykori EP-képviselőt, aki a vád szerint 2022-ben Iványi Gábor botrányos akciójában akadályozta a hatóságok munkáját. Ez az ügy is jól mutatja, hogy a liberális politikai elit törvények felettinek gondolja magát, ám most végre jogi felelősségre vonásra került sor.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Donáth Anna volt európai parlamenti képviselőt – áll a Központi Nyomozó Főügyészség Mandinernek megküldött közleményében. Mint emlékezetes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én a fővárosi VIII. kerületben, a botrányairól elhíresült Iványi Gábor metodista lelkész nevével fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek.

Iványi lázított, Donáthék fittyet hánytak a hatóság utasítására

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványit mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. Iványi ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen. A tömeg egy része és a sajtó munkatársai az egyik épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton át jutott be az ingatlanba.

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson a kutatásba, sorfalat alkottak, hogy biztosítsák a helyszínt. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során

Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek. 

– Az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani. Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását. A nyomozó ügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen – olvasható vádhatóság közleményében.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen öt gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita. Eközben civil szervezetek csütörtök reggelre „Nem kell több Bibó-per!” címmel hirdettek szolidaritási gyűlést az ügyészség Belgrád rakparti épülete elé. A helyszínen Iványi Gábor arról beszélt: kötelesség az egymás melletti kiállás.

Mint arról az Index beszámolt, megjelent az ügyészség épületénél többek között Tordai Bence, a Párbeszédből kilépett országgyűlési képviselő, valamint Simkó Edit és Törley Katalin, a korábbi pedagógustüntetések résztvevői, de pártjából elkísérte Donáthot több politikus, köztük Bedő Dávid frakcióvezető és Gelencsér Ferenc volt pártelnök.

Bűnös fejek hullanak a porba: Donáth Anna is lemondott

Donáth szerint “gyűlöletes” a fehér keresztény Európa gondolata

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)