A diákok után a tanároknak is korlátoznák a nem megfelelő telefonhasználatát az iskolákban

A modern technika negatív hatása nem csak a gyerekeknél tapasztalható, bizony a felnőttek is küzdenek a telefon-függőséggel, így üdvösnek mondható ez az új intézkedés.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tanítási időben a pedagógus is csak oktatási célra használhatja majd a mobilját, erről jelent meg hétfőn egy belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben.

A rendelet

„a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről”

szól, de van egy pontja, amiben ezt is szerepel:

„A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.”

A rendelet szerint ettől akkor lehet eltérni,

  • ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez,
  • ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani,
  • ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt,
  • vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségügyi állapota azt szükségessé teszi.

Bizony szükség van erre az intézkedésre is, hiszen a digitális-függőség nem csak a gyermekeket érinti. Sőt, a felnőtteknél gyakrabban előfordul, hogy problémáik elől a digitális világba menekülnek, ahol “elfelejthetik” azokat.

Egy hevesi középiskolában történt meg a következő eset (de nem egyedi!):

A diákok egy másik tanárnak elmesélték, hogy a matematika órát tartó férfi összesen 10 percig hajlandó az anyaggal foglalkozni, a maradék 35 percben megengedi a diákoknak, hogy elővegyék a telefonjukat, mi több: ő maga is a saját telefonját nyomkodja, míg ki nem csöngetnek az óráról. (Az eset még a telefontiltási rendelet behozatala előtt történt ezeken az órákon.)

Hogyan várhatjuk el, hogy a diákok leszokjanak vagy legalábbis kevesebbet használják iskola időben az okoskütyüiket, ha példának ugyanazt a függőséget látják tanáraiktól?

Miután életbe lépett az iskolai okoseszközök használatát korlátozó rendelet, radikális, tanácstalan és abszurd megoldásokkal is lehet találkozni. Van, ahol a diákoknak otthon kell hagyniuk a mobilt, máshol csak a táskájukban tarthatják, és van, ahol pénzt szednek a szülőktől az értékmegőrzőkre. De olyan iskola is van, ahol digitális szigeteket építenek ki a termekben. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint viszont a puding próbája az evés.

Megjelent a rendelet, amely korlátozza az iskolai mobiltelefon-használatot

Telefonstop az iskolákban: vita a diákok javát szolgáló intézkedésről

Kezdődik a lázadozás a telefonok iskolai használatát betiltó rendelet ellen

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)