Telefonstop az iskolákban: vita a diákok javát szolgáló intézkedésről

A liberális hisztéria ellenére az új szabályozás a diákok javát szolgálja: az okoseszközök korlátozása segíthet a tanulási eredmények javításában. Az idei tanév számos újdonsággal indul, köztük a legnagyobb vitát kiváltó intézkedéssel, amely szerint az iskolákban jelentősen korlátozzák a diákok okoseszközeinek használatát. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádióban beszélt az iskolakezdésről, érintve a digitális eszközök korlátozásáról szóló rendeletet is, amely már most nagy felháborodást keltett a liberálisok körében. A normalitás pártján állók azonban üdvözlik a döntést, hiszen úgy vélik, hogy a diákok sokkal jobban tudnak majd figyelni, és javulhatnak a tanulási eredmények is a telefonmentes környezetben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az idei tanév számos új szabályozást hoz, amelyek közül az egyik legnagyobb figyelmet az okoseszközök iskolai használatának korlátozása kapta. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában elmondta, hogy az új nevelési évben másfél millió diák kezdi meg a tanévet, és több fontos változást vezetnek be a tanulók és tanárok számára. Az intézmények készen állnak a hétfői tanévkezdésre: kiszállították a tankönyveket, lezajlottak az igazgatói értekezletek, valamint a tankerületek és fenntartók is felkészültek.

Az idei tanév egyik legfontosabb újdonsága a digitális eszközök korlátozásáról szóló rendelet, amely szerint az iskolákban jelentősen korlátozzák a mobiltelefonok és más okoseszközök használatát. Maruzsa Zoltán az interjúban kifejtette, hogy a szabályozástól azt várják, hogy „ösztönzőleg hat majd az intézményekben a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti társas kapcsolatainak kialakítására.” A minisztérium ugyanakkor az iskolákra bízza, hogyan oldják meg az eszközök begyűjtését és kiadását, hiszen az intézmények házirendje fogja ezt szabályozni. Kivételt képeznek az egészségi okokból történő használatok, amelyeket az igazgatók engedélyezhetnek, míg a tanórákon történő, pedagógiai célú eszközhasználatról az adott tanár dönthet.

A rendelet azonban nem aratott osztatlan sikert. A budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba az iskola honlapján közölte, hogy nem fogják elvenni a diákoktól az okoseszközöket. „Célunk a digitális kultúra helyes használatára való nevelés,” írta, hozzátéve, hogy bármelyik órán szükség lehet ezekre az eszközökre, így „életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.” Mészáros állítása szerint a médiafelhajtás miatt lépett közbe a Belügyminisztérium, amely azonnali hatállyal felmentette őt, miután nyilvánosságra hozta az iskola álláspontját.

A Belügyminisztérium közleménye szerint „az államtitkár nem olvasta a tájékoztatót,” és így „nem fogalmazhatott meg véleményt a Madách Imre Gimnáziumban tervezett eljárásról.” Az ügy kapcsán fellángolt vitában a liberálisok hevesen kritizálták a döntést, míg a normalitás pártján állók szerint a telefonstop segíthet a diákok figyelmének és tanulási eredményeinek javításában. A kormány célja, hogy a telefonmentes tantermekben a diákok jobban tudjanak koncentrálni, és így javuljanak a tanulási eredmények, valamint erősödjenek a személyes kapcsolataik.

Kezdődik a lázadozás a telefonok iskolai használatát betiltó rendelet ellen

(Szent Korona Rádió)