Szerbek közelednek a franciák felé: Rafale-okat vesznek a galloktól a rácok

Szerbia 12, szuperszonikus francia vadászgépet vesz Franciaországtól. A Rafale-ok eladásáról Macron belgrádi látogatásán írták alá a megállapodást Vučićtyal. A gépek 2,7 milliárd euróba kerülnek a szerb elnök közlése szerint.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A francia elnök több baráti gesztust tett a közelmúltban Szerbia felé, és most is arra utalt, hogy Koszovóra is kész nyomást gyakorolni, hogy nagyobb autonómiát adjon a szerb kisebbségnek. A szerb-koszovói viszony valamilyen szintű normalizálása alapfeltétele lenne a balkáni EU-bővítésnek, aminek Macron az utóbbi években aktív támogatója. Most is azt hangsúlyozta Belgrádban, hogy Párizs támogatja Belgrád európai uniós integrációját.

Aleksandar Vučić szerb elnök kiemelten fontosnak nevezte a vadászbombázók beszerzését, mert az jelentősen növeli Szerbia haderejét és biztonságát.

„A legtöbb repülőgépünk, ha nem is az összes, de az összes elfogó repülőgépünk és harci repülőgépünk Oroszországból érkezett, és fejlődnünk kell, változtatnunk kell a szokásainkon és sok minden máson, hogy fel tudjuk készíteni a hadseregünket”

jelentette ki Vučić a francia hírügynökségnek adott interjújában.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

Eladjuk a BTR-eket Szerbiának

Horvátországban 3 hónapos sorkatonaságot vezettek be, Szerbiában megfontolják a 4 hónapot