Modernitás: valódi segítség helyett gépekkel manipulálnák a depressziósok agyát

Egy sisakfélét fejlesztettek ki, mellyel fények segítségével kezelnék a depressziósokat, hiszen a tudósok szerint ezek jótékony hatással lennének az agy működésére. Itt jelenik meg a modernizmus valósága, amikor nem értik meg, hogy az olyan lelki eredetűproblémák is mint a depresszió nem csupán fizikailag magyarázhatóak, és nem oly módon kellene kezelni. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Osztrák Tudományos és Műszaki Intézet (ISTA) spinoffjaként tavaly alapított Syntropic Medical vállalat egyedi sisakot mutatott be, ami állításuk szerint a depressziót gyógyítja, méghozzá fényterápiával. Az eszköz fő összetevője a szemüveg, amivel különböző időtartamra felvillanó fénysugarakkal “bombázzák” a felhasználót, a fejre csatolható sisak pedig méri a hatást az agy monitorozásával.

A Syntropic szerint találmányuk a depresszió kezelését ennélfogva nem-invazív módszerrel oldja meg, gyógyszerek és mellékhatások nélkül és elsősorban azok számára szánják, akiknél másfajta terápiás módszerek nem váltak be.

A sisakon, pontosabban a szemüvegen át érkező fény az agy mikroglia sejtjeire irányul, ezek működését befolyásolja. A mikrogliák a központi idegrendszer rendkívül fontos elemei, amelyek többek között a gyulladásos folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. A mononukleáris fagocita sejtek termelhetnek például gyulladáscsökkentő citokin IL-10-et, ami védi az idegsejteket, de a gyulladások kontrollálása más esetekben is, általában véve döntő fontosságú, mivel ezek a folyamatok sok agyi betegség kialakulásához vagy súlyosbodásához járulnak hozzá.

A Syntropic a mikroglia sejtek aktiválása révén lényegében újraprogramozza az agyat, így segít a depressziós állapot változtatásában. A neuroplaszticitást serkentő módszerrel az MDD-n (Major Depressive Disorder, súlyos depresszív zavar) kívül több mentális probléma is kezelhető a tervek szerint. A nagyfrekvenciás fényimpulzusok hatása a Synt alapítójának és az ISTA idegtudósának, Alessandro Venturinónak vizsgálatai szerint 60 Hertzen a perineuronális hálók ideiglenes lebontását eredményezi, legalábbis az egérkísérletekben ez figyelték meg, ami a neuronok számára megnyitja az utat az előtt, hogy könnyebben tudjanak új szinapszisokat létesíteni. Ez a megoldás “megfiatalítja” az agyat, lehetővé téve, hogy az új benyomások könnyebben felülírják a régebbi, esetleg negatív emlékek hatását.

Ez történik amikor az emberek mókuscickányok és majmok leszármazottjaiként képzelik el magukat.

Technokrácia: Agyba ültetett Neuralink chippel is lehet Counter Strike-ozni

(Rakéta nyomán Szent Korona Rádió)