Elvette a dolgozók nagy részének munkáját az AI

Nem kér fizetést, nincsenek különleges igényei. Itt a disztópikus jövő. Vajon hány ember marad majd ezek miatt munka nélkül?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy sztárstartup elküldte a dolgozói felét és átnyergelt a mesterséges intelligenciára.

A radikális lépést meghozó svéd Klarna 2024 első felében 27%-os bevételnövekedést ért el, amit jelentős mértékben a mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhet. Sebastian Siemiatkowski, a vállalat vezérigazgatója szerint a technológia lehetővé teheti, hogy a BNPL-óriás a korábbi munkaerő-állományát a felére csökkentse – jelentette a Finextra.

A cég, miközben a 20 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésre készül, az első félévben 66 millió dollár korrigált nyereséget ért el, szemben a 2023-as év azonos időszakában tapasztalt 45 millió dolláros korrigált veszteséggel.

Sebastian Siemiatkowski vezérigazgató a részvényeseknek írt levelében méltatta a mesterséges intelligencia hatását:

AI asszisztensünk ma már 700 alkalmazott munkáját végzi el, az átlagos problémamegoldási időt 11 percről 2 percre csökkentve, miközben az ügyfélelégedettségi pontszámok ugyanolyan magasak, mint az emberi ügynökök esetében”.

A vállalat az elmúlt év során a természetes lemorzsolódás révén 5000-ről 3800-ra csökkentette alkalmazottainak számát, és Siemiatkowski a jövőben további jelentős leépítésekre számít.

Jó ez az AI: gombamérgezést kaptak, mert egy mesterséges intelligenciával generált könyvet használtak

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)