Akár 10 évet is kaphat a játékpisztollyal ékszert rabló szigetszentmiklósi férfi

A szigetszentmiklósi ékszerrablók tárgyalása megkezdődött, a büntetett előéletű vádlottak nem számíthatnak sok jóra. Az elsőrendű vádlott védője kérvényezte a férfi letartóztatásának eltörlését, amit az ügyész megtagadt, mondván: nincs is bejegyzett lakcíme, ahova a házi őrizetet lehetne elrendelni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tagadja bűnösségét, de továbbra is letartóztatásban marad a szigetszentmiklósi ékszerrablás elsőrendű vádlottja. A tárgyalás keddi, előkészítő ülésén a vádlottak közül csak ő jelent meg, az ügy másodrendű vádlottja ugyanis a börtönben betegeskedett.

„Szigetszentmiklóson vagyunk egy ékszerüzletben, közel a rendőrséghez”

– vezette fel az előkészítő ülést Szalay Csaba bíró a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében, ahova B. J. elsőrendű vádlottat vezetőszáron kísérte be két büntetés-végrehajtási dolgozó. A bíró elmondta azt is, hogy a vádlottakkal szemben jelentős értékre elkövetett rablás miatt folyik az eljárás. Ráadásul minősített, erőszakos jellegű bűncselekményről van szó, az elsőrendű vádlott így akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

“Ez egy ékszerrablás”

Hajnal László ügyész ismertette a vádiratot, amely szerint B. J. és társa, a másodrendű vádlott Sz. I. 2023. december 6-án próbáltak kirabolni egy szigetszentmiklósi ékszerüzletet. A rablás napján a vád szerint Sz. I. egy sporttáskával a kezében várta B. J.-t, majd mikor ő is megérkezett, terepszemlét tartottak, körbejárták az ékszerboltot, kicsit kivártak, aztán úgy döntöttek, bemennek.

Nem mentek üres kézzel: az elsőrendű vádlott egy maró hatású gázspray-vel, a másodrendű pedig egy valódinak látszó játékpisztollyal felfegyverkezve tért be 16:23-kor az ékszerüzletbe, mit sem sejtve arról, hogy a rendőrök ekkor már tudták, mire készül a két férfi. Az ékszerrablókról a Pest vármegyei rendőrség 2023. decemberi Facebook-posztjában azt írta: dupla nadrágot, maszkot és gumikesztyűt is felhúztak, az arcukat kapucnival takarták, amikor beléptek a boltba. A pulthoz érve kezében a játékpisztollyal Sz. I. közölte az eladóval, hogy

„ez egy ékszerrablás”.

Rárakta az előbb már említett sporttáskát a pultra, és felszólította az eladót, hogy pakolja bele az aranyakat. Társa, a másodrendű vádlott eközben az ékszerüzlet bejáratából fedezte.

Ekkor azonban lecsaptak rájuk a rendőrök, akik számítottak arra, hogy a rablópáros délután fél 5 körül rabolni fog. Mindkét férfi büntetett előéletű volt, figyelték őket a rendőrök, ezért is tudhatták, hogy mikor lesz a rablás. Az egyik boltba lépő rendőrt az elsőrendű vádlott lefújta a nála lévő gázspray-vel, erre több rendőr is bement a boltba, akik gyorsan a földre fektették a támadókat. A vádirat szerint mintegy 20 millió forint értékű ékszert, illetve 200 ezer forint készpénzt raboltak volna a támadók, amennyiben nem fékezik meg őket a hatóságok.

Tagadja, hogy bűnös

Az elsőrendű vádlott az előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, nem mondott le a tárgyalási jogáról, így pedig a tárgyalás november 5-én folytatódhat majd a Budapest Környéki Törvényszéken.

B. J. kirendelt helyettesítő védője indítványozta, hogy az elsőrendű vádlott letartóztatását szüntessék meg, ezt azzal indokolta, hogy a vádlott családi körülményei rendezettek. Ezeket a rendezett családi körülményeket némileg árnyalta az, amit az ügyész mondott ezután. Hajnal László ellenezte a letartóztatás megszüntetését, és elmondta, hogy a rendezett családi körülményeinek ellent mond az, hogy B. J.-nek nincs bejegyzett lakcíme, ahová el lehetne rendelni a házi őrizetet, valamint elvált és jelenleg nincs élettársa sem. Eközben a vádlott erősen rázta a fejét, úgy látszott, hogy egyáltalán nem ért egyet az ügyész indoklásával.

20 percnyi szünet után, az előkészítő ülés végén a bíró, Szalay Csaba érdemi indoklás nélkül elutasította a letartóztatás megszüntetéséről szóló védői indítványt. Szalay arra hivatkozott, hogy ezt egyszerűen nem is teszi lehetővé a törvény, B. J. letartóztatását ugyanis csak kevesebb mint három hónapja rendelte el a Fővárosi Ítélőtábla, és csak hat hónap után lehetne ezt a döntést felülvizsgálni.

Jöhet az újabb BLM-ezés – néger tinirablókat lőttek le a rendőrök Amerikában

Egy 13 éves gyermeket rabolt ki a debreceni cigány, de már el is kapták

Nem tartották fogva a 15 éves lányát jogosan védő apát, aki elütötte a pengével erőszakoskodó támadót

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)