Franciaország moszkvai nagykövetségénél tüntettek a Telegramért

A Telegram alapítójának, Pavel Durovnak a támogatói több száz, a chatplatform logóját szimbolizáló papírrepülőt vittek a moszkvai francia nagykövetségre, hogy így demonstrálják támogatásukat az orosz technológiai vállalkozó párizsi őrizetbe vételét követően.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Durovot, aki Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Saint Kitts és Nevis állampolgára is, szombaton vették őrizetbe a párizsi Le Bourget repülőtéren, és a francia média szerint vasárnap este kell megjelennie a bíróságon. Az ország hatóságai állítólag elfogatóparancsot adtak ki Durov ellen, azzal érvelve, hogy a nem megfelelő moderálás lehetővé teszi, hogy a Telegramot széles körben használják a bűnözők.

Vasárnap a Telegram vezérigazgatójának támogatói a francia nagykövetség közelében gyűltek össze, és papírrepülőkkel borították be a körülötte lévő bokrokat. Az orosz állami duma alelnöke, Vlagyiszlav Davankov is részt vett a megmozduláson.

A vezető állami tisztségviselő korábban a közösségi médiaplatform alapítójának azonnali szabadon bocsátását követelte, azzal érvelve, hogy „letartóztatása politikai indíttatású lehet, és arra használhatják fel, hogy hozzáférjenek a Telegram-felhasználók személyes adataihoz”.

Durov őrizetbe vétele felháborodási hullámot váltott ki Oroszországban és külföldön egyaránt. Elon Musk amerikai tech-milliárdos az egyik első világhírű személyiség lett, aki reagált; ő indította el a #FreePavel hashtaget, és azt közölte, hogy a szólásszabadságra nehezedő növekvő nemzetközi nyomás fokozódhat.

Az oroszországi Biztonságos Internet Liga vezetője, Jekatyerina Mizulina azt mondta, hogy a francia hatóságok nem függetlenül jártak el a Telegram vezérigazgatójának őrizetbe vételéről szóló döntésükkel, és a lépést „az amerikai szankciós politika folytatásának” nevezte.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova korábban közölte, hogy Moszkva hivatalos levelet küldött Párizsnak, amelyben konzuli hozzáférést követel a Telegram alapítójához.

Moszkva párizsi nagykövetsége ragaszkodott ahhoz, hogy a francia hatóságok adjanak magyarázatot Durov letartóztatásának okaira, és közölte, hogy kapcsolatban áll Durov ügyvédjével.

Durov 1984-ben született Leningrádban (mai nevén Szentpétervár). A 2010-es évek közepén hagyta el Oroszországot, és azóta főként az Egyesült Arab Emírségekben él. 2021-ben megkapta a francia állampolgárságot. Múlt hónapban Durov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az üzenetküldő platform elérte a havi 950 millió aktív felhasználót.

(Orosz Hírek, Szent Korona Rádió)

Toroczkai, Kuruc.info vagy a HVIM nevére már rákeresni sem lehet a Facebookon

Letartóztatták a Telegram alapítóját Franciaországban