Nasrallah: Direkt nem civil célpontot bombázott a Hezbollah

Amíg a zsidó terroristák rendszeresen bombáznak civil célpontokat a Közel-Keleten, addig a Hezbollah tudatosan úgy válassza meg a célpontjait, hogy abban lehetőleg ne sérüljenek meg civilek. Ez most is így történt, amikor megbosszulták, hogy Izrael rakétával lőtte ki Fuad Sukr-t, Nasrallah katonai tanácsadóját.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael azt állította, megelőző jelleggel, önvédelemből indították a támadást, mert érzékelték, hogy a Hezbollah támadáshoz készülődik. A Hezbollah ezután valóban maga is támadást indított, közleményük szerint azért, hogy megbosszulják a parancsnokuk, Fuad Sukr elleni múlt havi izraeli merényletet. Állításuk szerint Izrael alaptalanul nevezi megelőző csapásnak a Libanon ellen végrehajtott támadásokat, de erről későbbre ígértek részleteket.

Nasrallah a beszédében azt mondta, a merényletre adott válaszcsapásukat több dolog is késleltette, többek között a tömeges izraeli és amerikai katonai mobilizáció. Úgy döntöttek, hogy válaszlépésként nem civil területeket és infrastruktúrát vesznek célba – tette hozzá.

A vasárnapi támadásuk fő célpontja állítása szerint egy katonai hírszerzési bázis volt 110 kilométerre az izraeli-libanoni határtól, másfél kilométerre Tel Avivtól.

Izrael azt állította, hogy a vasárnap hajnali megelőző csapásában körülbelül száz izraeli vadászgép „lecsapott és megsemmisítette a Hezbollah több ezer rakétaindítóját”, több mint negyven rakétaállást találtak el különféle dél-libanoni célpontokon, de Nasrallah beszédében ezt cáfolta és kiemelte, hogy a Hezbollah egyetlen precíziós vagy stratégiai fegyvere sem sérült meg az izraeli támadásokban. Hozzátette azt is, hogy nem tervezik ma használni ezeket a fegyvereket, de a közeljövőben erre is sor kerülhet.

Július végén egy drónról kilőtt rakétával lőttek le Bejrút külvárosában Fuad Sukr-t, a Hezbollah alapító generációjának tagjára, aki Haszan Nasrallah katonai tanácsadója, egyben a szervezet taktikai fegyvereiért – köztük a rakéta- és drónkészletért – felelős parancsnoka volt. Ezután – illetve egy pár órával később végrehajtott teheráni robbantás után, amelyben meghalt Iszmail Hánije, a Hamász politikai szárnyának főtitkára –, sokan attól tartottak, hogy egy valószínűsíthető válaszcsapás a Hezbollah, illetve Irán részéről tovább eszkalálhatja az elmúlt hónapokban amúgy is pattanásig feszült közel-keleti helyzetet. Irán egyelőre nem tett ilyen közvetlen válaszlépést, de a Hezbollah a vasárnapi támadás után közölte, hogy ez még csak az első fázis volt – bár a vasárnapi csapások után mindkét fél jelezte, hogy szeretné elkerülni a további eszkalációt.

A Hezbollah 320 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, Izrael légicsapásokat indított Dél-Libanonban (videókkal)

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)