25 éve nem volt ilyen: gyermekbénulást kapott egy baba Gázában

Egy tíz hónapos baba bénult le részlegesen Gázában azután, hogy gyermekbénulást kapott. Gázában az ENSZ szerint 25 éve nem regisztráltak járványos gyermekbénulást, bár júniusban találtak a szennyvízben 2-es típusú poliovírust, írja a BBC.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A WHO-t „súlyos aggodalommal tölti el” az eset, ezért oltási programot akarnak bevezetni Gázában. A gyermekbénulás rendkívül fertőző, jellemzően szennyezett vízzel terjed. Főleg az öt év alattiakat érinti, bénulást, akár halált is okozhat.

Humanitárius csoportok a gyermekbénulás újbóli felbukkanását azzal kötik össze, hogy Gázában a háború hatalmas károkat okozott a víz- és szennyvízrendszerben. Az ENSZ egyhetes szünetet sürget, hogy meg lehessen akadályozni a terjedést. A WHO 1,6 millió vakcina kiadását hagyta jóvá. Augusztus közepén az izraeli hadsereg is küldött több mint 2,8 millió oltáshoz elegendő vakcinát Gázába.

A háború óta segélyszervezetek adatai a gázai lakosság általános legyengüléséről árulkodnak. Számos egyéb betegség mellett csaknem egymillióan szenvedhetnek légzőszervi problémáktól, több mint félmillióan hasmenéses tünetektől. Az egészségügyi ellátás a nemzetközi erőfeszítések ellenére is legjobb esetben hézagosan működik. A gázai kórházak állandó személyzet-, energia- és anyaghiánnyal küzdenek, ellátásukat nehezíti, hogy az övezet egyes részeibe esetlegesen jutnak csak be segélyszállítmányok.

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)