Transznemű indult a paralimpián

Míg az olimpián induló XY kromoszómával rendelkező sportolók nagy felháborodást váltottak ki, addig nem kap már ekkora hangsúlyt az, hogy a paralimpián egy transz indulhat. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Valentina Petrillo lesz az első nyíltan transznemű sportoló, aki részt vehet a paralimpiai játékokon. Az 50 éves sprinter Olaszországot képviseli majd a 2024-es párizsi paraatlétikai versenyen.

Petrillo – aki a látássérült sportolók számára kiírt női T12-es besorolásban áll rajthoz 200 és 400 méteren – öt évvel ezelőtt jelentette be, hogy ő valójában nőnek tartja magát.

Az olasz paralimpikon azt mondta a BBC-nek, hogy részvétele a paralimpiai játékokon „a befogadás fontos szimbóluma” lesz.

Mariuccia Quilleri ügyvéd és sportoló, aki számos olyan sportolótársát képviselte, akik ellenzik Petrillo részvételét  a női versenyeken, azt mondta, hogy a döntéshozók a befogadást választották a méltányosság helyett.

A BBC-nek adott korábbi interjújában Petrillo azt mondta, kilencéves korában már sejtette, hogy ő valójában nem férfi, hanem nő. 14 éves korában diagnosztizálták nála a Stargardt-kórt, egy degeneratív szembetegséget.

Egy másik súlycsoportban is férfi nyerte az olimpiát női ökölvívásban

“Élve kiherélni, lyukaikba égő parazsat tenni” – vélekedik a kalotaszegi esperes az olimpiai megnyitó szereplőiről

(Pinkdex nyomán Szent Korona Rádió)