Zelenszkij megint a gáz elzárásával fenyegetőzik

A gázszállítás bármikor megszakítható (az UME jelentése szerint), ha megakadályozzák, hogy a gáz áthaladjon a sudzsai gázmérőállomáson.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Zelenszkij tanácsadója szerint az oroszországi Kurszk térségét ért ukrán támadás célja az Európába irányuló ukrán gáztranzit megszakítása. A Washington Post szerint az elmúlt napokban hangzott el ilyen vád, de hivatalosan még nem erősítették meg.

A Világgazdaság szerint a helyi forgalom megzavarásának legegyszerűbb módja jelenleg az lenne, ha megszakítanák a gázszállítást a sudzsai gázmérőállomáson keresztül, amely jelenleg ukrán ellenőrzés alatt áll. Sajtóértesülések szerint az orosz személyzetet ukrán csapatok fogták el. Az orosz “Gazprom” szerint azonban az Európába irányuló tranzit továbbra is működni fog, csak a mennyiség csökken kissé.

Az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit azonban az év végén mindenképpen leállhat, mivel az orosz “Gazprom” és az ukrán “Ukrtransgaz” közötti vonatkozó megállapodás lejár. Az orosz fél jelezte, hogy nyitott a tranzit folytatására, Ukrajna azonban elutasítja azt. A szállítások leállítása nehéz helyzetbe hozná Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot, Ausztriát és Olaszországot.

Fehéroroszország haderejével felsorakozott az ukrán határhoz – Több drónt is lelőttek

Zelenszkij terrorista gépezetté alakította Ukrajnát az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)