Újabb lehetőség a csángók identitásának erősítésére

Pusztinán is tarthatnak rendszeresen magyar misét a moldvai csángók, miután Iosif Paulet jászvásári római katolikus püspök jóváhagyta, hogy akár heti rendszerességgel magyar misét celebráljanak a moldvai településen – közölte kedden a Krónika erdélyi portálnak nyilatkozva Nyisztor Tinka néprajzkutató.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A római katolikus vallású moldvai csángók eddig csak Bákó megye székhelyén, Bákóban gyűlhettek össze rendszeresen, havi egy alkalommal magyar nyelvű misére.

Pusztina (Pustiana) az első csángók lakta moldvai falu, ahol engedélyezik számukra a rendszeres magyar nyelvű misézést. A moldvai magyar nyelvű misék bevezetéséért évtizedek óta küzdő pusztinai Szent István Egyesület elnöke elmondta: az egyesület tagjai július 23-án voltak püspöki kihallgatáson Jászvásáron, és kérésük meghallgatásra talált.

2020-ban is siker övezett egy hasonló kezdeményezést: magyar nyelvű foglalkozásokat kértek a legkisebbeknek a pusztinai csángó anyák Pusztinán. A Maszol.ro  beszámolója szerint négy évvel ezelőtt tarthattak először magyar nyelvű Ringató foglalkozást a településen.

Székely telep a brazil őserdőben

(Krónika és Vasárnap nyomán Szent Korona Rádió)