Továbbra is zajlanak a chipes emberkísérletek Elon Musknál

Bő fél évvel azután, hogy Elon Musk biotechnológiai cége, a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába, egy pénteken megjelent podcastból kiderült, hogy egy újabb páciensen hajtottak végre hasonló beavatkozást. Musk részleteket nem közölt, de annyit elárult, hogy egyelőre úgy tűnik, extrém jól sikerült a beavatkozás – írja a Reuters. Elon Musk tudományvallás főpapja tovább folytatja az emberi kísérleteit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Musk a podcastban arról beszélt, hogy a második páciensnek hasonló gerincsérülése volt, mint a csipet elsőként megkapó Noland Arbaugh-nak, aki egy búvárbaleset következtében bénult le nyaktól lefelé. A milliárdos szerint jelenleg nagyjából 400 elektróda működik az illető agyában, azaz közel fele az 1024-nek, amely az implantátumban van, és azt mondta, a csip egyelőre remekül működik. Az nem derült ki, hogy a második műtét pontosan mikor történt.

A podcastban Arbaugh is megszólalt, akiről korábban már kiderült, hogy úgy sakkozott, hogy a gondolataival mozgatta a kurzort, és a műtét után nyolc órán át nyomta ugyanezzel a módszerrel a Civilization VI-ot. A férfi most arról beszélt, hogy miközben korábban a szájával mozgatott joystickkel tudott számítógépezni, most már csak rá kell gondolnia valamire, amivel függetlenebbé vált, és nem kell mindenben az ápolóira támaszkodnia.

A férfinél eleinte nem léptek fel komplikációk, de pár héttel később elkezdtek leválni a csip szálai, amivel jelentősen romlott a teljesítménye. A Neuralink számára ez a probléma nem volt ismeretlen, már a gyakran vitatott állatkísérletei során találkoztak vele, májusra pedig sikerült is megoldaniuk a dolgot, egyebek mellett azzal, hogy érzékenyebbre állították az agyhullámokat figyelő algoritmust. Musk szerint Arbaugh-nál az elektródák nagyjából tizede működik, de így is sorra dönti a rekordokat.

Elon Musk beszélt az őt korábban lehazugozó, aztán egy tanácsadói szereppel megkínáló Donald Trumppal, akit egyébként támogat az idei elnökválasztáson. Itt állítása szerint egy olyan bizottság alakításáról volt szó, amely a vállalatok szabályozásának csökkentésével növelhetné a kormányzati hatékonyságot. Musk ebben szívesen részt venne, mert úgy gondolja, az Egyesült Államok hatályos szabályozásai megfojtják az innovációt az országban.

A Neuralinkkel kapcsolatos kevés kommunikáció a mostanihoz hasonlóan általában pozitív, a területen dolgozó kutatók azonban nagyobb transzparenciát várnának Elon Musk agyimplantátumos cégétől.

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)

Elon Musk polgárháborút jósol az agresszív migránsoktól hemzsegő Nagy-Britanniában

Elon Musk nem nyugszik: Újabb emberek agyába ültetne chipet

Elon Musk transznemű gyereke visszaüzent apjának: drogos a fater, ő pedig már nő