Sorra betegednek le a sportolók, akik a Szajnában úsztak

Már az olimpia előtt többen figyelmeztették a francia vezetést, hogy a Szajna túlzottan szennyezett és alkalmatlan az úszásra. Akkor bizonygatták, hogy meg lesz tisztítva. Úgy néz ki nem sikerült, többen le is betegedtek az úszás után.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A triatlonversenyt annak ellenére rendezték meg Párizsban, hogy a folyó rossz vízminősége miatt törölték az edzésúszást és elhalasztották a férfiak versenyét. A vízszennyezés okaként a korábban Párizsban lehullott esőt jelölték meg.

“A Szajnában úszni undorító volt”

– osztotta meg benyomásait Klamer.

Elmondása szerint a folyó vize piszkos volt, a versenyfeltételek pedig tisztességtelenek. A triatlonista megjegyezte, hogy a Szajna sodrása akadályokat gördített elé, és az úszás igazi “szerencsejátékká” változott.

“Lássuk, hogy megbetegszem-e. Elvégre rengeteg vizet nyeltem le. Ez egy nagyon szép hely, de nagyon igazságtalan volt az egész” – tette hozzá a sportoló.

Egy másik holland triatlonista, Maya Kingma a NOS TV-nek elmondta, hogy a verseny során igyekezett figyelmen kívül hagyni a nehéz körülményeket.

“Nem igazán gondoltam erre, de szégyen, hogy egy ilyen nagyszabású versenyen ilyen kockázatokkal kell számolni. …. Örülök, hogy megtörtént a triatlonverseny, de ezt a fajta stresszt nem tudnám megismételni” – tette hozzá Kingma.

A Szajna folyó 1923 óta zárva van a fürdőzés elől az E. coli és más kórokozó baktériumok magas szintje miatt. A polgármesteri hivatal közölte, hogy a verseny kedvéért számos szennyvíztisztító telepet és csatornát korszerűsítettek, a vízkezelési intézkedések költsége összesen mintegy 1,4 milliárd eurót tesz ki. A június végén a folyóban vett vízminták azt mutatták, hogy a Szajna “biztonságosan úszható”.

Tegnap az egyik versenyző élő adásban hányta össze magát:

Teleszarják a bevándorlók a Szajnát? – szakember a vízminőségről

A párizsi olimpia 100 év távlatából, avagy mekkora sebességgel száll alá a világ

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)