Felgyújtotta az egyik toborzóközpontot Ukrajnában

Képünk illusztráció

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik azt a 17 éves fiatalembert, aki Vinnicában felgyújtotta a toborzó központ épületét írja az rbc.ua.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A fiatalembert az SZBU és a rendőrség közös erővel fogta el azt követően, hogy Molotov koktélt dobott a hadkiegészítőre majd a telefonjával felvételt készített a lángoló objektumról.

Az információ szerint az ifjú vádlott Odesszából származik, és az oroszok felbérelt ügynökeként tevékenykedett. A fiatalembert az interneten hálózta és szervezte be az orosz titkosszolgálat. Az “ügynök” feladata az ukrán toborzóirodák és azok szolgálati járműveinek felgyújtása volt.

A kikötővárosban végrehajtott sikeres akcióit követően utasították arra, hogy Vinnicában folytassa a munkát. Innen Zsitomirba kellett volna átvonulni. Erre azonban már nem volt módja, mert elfogták. Az ifjú orosz ügynök most előzetesben ül. Az SZBU már megvádolta őt hadi állapot idején elkövetett diverziós cselekedetekkel, amiért élete végéig rács mögé kerülhet.

A hadsereg kisbuszai is egyre sűrűbben válnak célponttá

Ukrajnában egyre többször fordul elő, hogy a sorozótisztek által használt kisbuszokat, terepjárókat felgyújtják az éj leple alatt. Ez a jelenség különösen elharapódzott a fővárosban, valamint Dnyipróban és Odesszában. Többször előfordult már, hogy kiskorúak követtek el ilyen cselekményt.

A napokban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a nemzeti rendőrség Odesszában tartóztatott le egy 6 fős társaságot, akik ilyen kisbuszokat gyújtogattak. A 18 és 24 év közötti fiatalok ételfutárok voltak, ez megkönnyítette, hogy gyanú nélkül járják a várost és a toborzók kisbuszaira vadásszanak. A nyomozás megállapította, hogy interneten keresztül keresték meg őket, s miután fotókkal, videókkal igazolták egy-egy tettüket, az ezért járó anyagi nyereséget is átutalták számukra. Feltételezések szerint a megrendelők Oroszországra dolgoznak.

Két hét leforgása alatt legalább 15 kisbuszt gyújtottak fel, tettükért akár 8 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az egyre gyakoribb esetek miatt a kisbuszok civil tulajdonosai már üzenet hagynak a szélvédőn, hogy a jármű nem a toborzóközpontokhoz tartozik.

Az oroszok nem köntörfalaznak, kijelentették, hogy ha a Rheinmetall lőszergyárat épít Ukrajnába porig bombázzák azt

(Kárpát Hír nyomán Szent Korona Rádió)