Az amerikaiak állítottak le egy Oroszország elleni ukrán akciót

Zelenszkij és Lloyd Austin

Az ukrán akció eszkalálhatta volna az orosz-ukrán háborút, ezért az amerikaiak meggátolták.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A hónap elején Lloyd Austin amerikai és Andrej Belousov orosz védelmi miniszter közvetlenül beszéltek egymással telefonon, tudta meg a New York Times.

A beszélgetés során Belousov azt állította, hogy az oroszok egy ukrán titkos műveletet fedtek fel, amely szerintük az amerikaiak jóváhagyásával történt volna.

Az orosz védelmi miniszter azt kérdezte Austin-tól, hogy a Pentagon tudott-e erről a tervről, és tudatában volt-e annak potenciális következményeivel, amelyek eszkalálhatják a konfliktust Moszkva és Washington között.

Austin válasza szerint a Pentagon nem tudott ilyen tervről, és rögtön kapcsolatba léptek az ukránokkal, hogy figyelmeztessék őket, hogy ha ilyesmire készülnének, ne tegyék.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nagy mértékben függ az Egyesült Államok katonai, hírszerzési és diplomáciai támogatásától, az ukrán fél nem mindig átlátható amerikai partnereikkel szemben katonai műveleteikkel kapcsolatban, különösen az orosz védelmi vonalak mögötti célpontok ellen végrehajtott műveleteknél.

Ezek a műveletek frusztrálják az amerikai tisztviselőket, akik úgy vélik, hogy ezek nem javítják Ukrajna helyzetét a harctéren, de kockáztatják a konfliktus esetleges eszkalációját.

Az elmúlt két évben számos az Egyesült Államoknak „nem tetsző” műveletet hajtottak végre az ukránok. Vlagyimir Putyin gyakran „terrortámadásoknak” nevezi az ilyen csapásokat, és a Kreml ezeket használja bizonyítékként Putyin azon állításának alátámasztására, hogy Ukrajna inváziója valójában védekező háború.

Az, hogy az állítólagos ukrán terv ebben a hónapban valós volt-e, még mindig nem világos, ahogyan az sem, hogy az amerikaiak milyen szerepet játszottak benne.

“A hívás során a miniszter hangsúlyozta a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát Oroszország Ukrajna elleni folyamatos háborúja közepette”

– mondta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője újságíróknak néhány órával a július 12-i beszélgetés után.

A Pentagon tisztviselői azonban nem voltak hajlandók elmondani, hogy Austin felhozta-e az ügyet keddi telefonhívásában ukrán kollégájával, Rustem Umerovval.

Oleg Soskin szerint februárra éhínség lesz Ukrajnában

Ukrajna hiányt szenved a kis hatótávolságú légvédelmi rakétákból

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)