A közel-keleti feszültségek növekedéséről tárgyalt az orosz és a szír elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán késő este a Kremlben tartott megbeszélésen elmondta Bassár el-Aszadnak, hogy aggódik a közel-keleti feszültségek növekedése miatt – közölte az orosz elnöki sajtószolgálat. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A tavaly március óta első találkozójukon Putyin közölte a szíriai elnökkel, hogy meg akarja vitatni a közel-keleti „eszkalációs tendenciát”.

„Ez közvetlenül Szíriára is vonatkozik”

– mondta Putyin.

Az orosz államfő közölte tárgyalópartnerével, hogy a kereskedelemmel és a gazdasági együttműködéssel kapcsolatban is „sok megvitatandó kérdés van”.

Aszad válaszul elmondta, hogy bár Oroszország és Szíria „nagyon nehéz próbatételeken ment keresztül”, az elmúlt évtizedek során a két ország közötti kapcsolatok megőrizték a „bizalom szintjét”.

„Figyelembe véve mindazokat az eseményeket, amelyek ma a világ egészében és az eurázsiai térségben zajlanak, mai találkozónk nagyon fontosnak tűnik, hogy megvitassuk ezen események alakulásának minden részletét, megvitassuk a lehetséges kilátásokat és forgatókönyveket”

– mondta Aszad Putyinnak.

Aszad oroszországi látogatására olyan hírek közepette kerül sor, amelyek szerint Moszkva közvetíthetne a Türkiye és Szíria közötti feszültségek enyhítése érdekében. Damaszkusz és Ankara között közel 12 éve rossz a viszony.

A két ország közötti megbékélés fontos mind a szíriai konfliktus politikai rendezése, mind az egész közel-keleti térség stabilitása szempontjából – mondta a hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Azokat a híreket kommentálva, amelyek szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a jövő hónapban Moszkvában találkozhat Aszaddal, Peszkov azt mondta, hogy Moszkva napirendjén szerepelnek a török és szíriai képviselők közötti „különböző szintű” kapcsolatfelvételre irányuló erőfeszítések.

„Sok ország és természetesen Oroszország, mint a térségben jelentős szerepet játszó ország, érdekelt abban, hogy segítsen a két ország kapcsolatainak javításában”

– mondta kedden újságíróknak, hozzátéve, hogy a két fél párbeszédének újrafelvétele „nagyon fontos az egész térség számára”.

Cionista terror: Közel negyven szíriai halt meg egy izraeli légicsapásban

Oroszország új katonai előőrsöket telepített a szíriai Golán-fennsík határaira

Putyin kimondta: Gázában népirtás zajlik

(Vadhajtasok.hu nyomán Szent Korona Rádió)