Sokkal több, mint egy drón – Bemutatták az új Bayraktar Kizilelma harmadik prototípusát

Ma kora reggel sikeresen elvégezte hajtóműtesztjét a török Baykar fegyvergyár új pilóta nélküli repülőgépe, a Bayraktar Kizilelma harmadik prototípusa.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Kizilelma első prototípusa az előzetes várakozásokat jócskán megelőzve, 2022 decemberében végezte el a tesztrepülést, a török médiában megjelent videón pedig a legújabb, harmadik gép hajtóművének tesztje látható.

 

A Kizilelma a harci drónok egy vadiúj generációját képezi, ugyanis a fejlesztők szerint már nem csak szárazföldi célpontok, hanem repülő ellenfelek ellen is bevethető lesz.

A kizilelma tehát már sokkal inkább egy pilóta nélküli vadászbombázó, mint egyszerű csapásmérő drón.

A repülőgép-hordozóról is indítható, kifejezetten fürge Kizilelma prototípusai még szubszónikusak, de a Baykar dolgozik azon, hogy a gépcsalád ‘B’ és ‘C’ verziói már képesek legyenek átlépni a hangsebességet. A gép lopakodó képessége fegyverek nélkül már megközelíti az ötödik generációs vadászgépekét, bár a tervek szerint a jelenlegi két, géptörzsbe rejtett felfüggesztési pont mellett további hat fegyvert lesz képes szállítani a szárnyakon, így ez a képessége később jelentősen leromolhat.

Válaszcsapás: Átírták a drónok a hadviselést?!

Teljesen robotizálják a harcászat egyes szféráit?

Itt van az orosz dróngyártás újabb lépcsőfoka?

( Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)