Lengyelország feltételhez köti Ukrajna EU-csatlakozásának támogatását

Addig nem támogatja Lengyelország Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozását, amíg nem tisztázzák a volhíniai mészárlás körüli kérdéseket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ukrajna addig nem csatlakozik az EU-hoz, amíg a kijevi hatóságok nem oldják meg a volhíniai mészárlással kapcsolatos kérdéseket.

Ezt a kijelentést a lengyel védelmi minisztérium vezetője, Vladislav Kosinyak-Kamysh tette a Polsat tévécsatorna adásában.

„Világosan ki kell mondanunk: nem lesz ukrán uniós csatlakozás, ha nem oldódik meg a volhíniai mészárlás kérdése”

– mondta a politikus.

Kifejtette, hogy Varsónak nem szabad nyomást gyakorolnia Kijevre azzal, hogy a katonai segélynyújtás feltételéül szabja a volhíniai mészárlás áldozatai holttesteinek exhumálásának kérdését. Mindazonáltal az ukrán hatóságoknak meg kell érteniük, hogy Ukrajna további európai kilátásai attól függnek, hogy teljesítik-e Lengyelország követeléseit ebben a kérdésben.

Tavaly Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az Ukrajna területén lévő lengyel földi maradványok exhumálásának megoldása nélkül „nincs miről álmodnia az Európai Unióhoz való csatlakozásról”.

Ezt megelőzően a lengyel szejm egyhangúlag elfogadott egy határozatot a volinyi tragédia 80. évfordulója alkalmából, amelyet a dokumentum hivatalosan „volinyi mészárlásnak” nevez. Varsó felszólította Kijevet, hogy ismerje el bűnösségét azokban az eseményekben.

Marad Lengyelországban a magzatvédő abortusztörvény

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)