Kampányolás közben meglőtték Donald Trumpot – Itt a degenerált merénylő pofája, súlyos mulasztások

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Frissítés – Mulasztások

A BBC megtalálta azt a férfit, aki állítása szerint percekkel a lövés előtt felfedezte a támadót, és szólt is a rendőröknek, de nem történt semmi. Greg Smith kívülről hallgatta a beszédeket. (A BBC két hírt adott ki erről, a másikban Gary O’Donoghue-nak nevezik ugyanezt a férfit.)

„Észrevettük, hogy egy fickó medve-kúszásban halad a tetőn, 15 méterre tőlünk. Puskája volt, tisztán láttuk a puskáját.”

Trump ekkor már öt perce színpadon volt, Smith-ék pedig 3-4 percen át próbáltak szólni a rendőröknek. „Rámutattunk, a rendőrök a földön rohangáltak. Nem tudták, mi történik.” Valószínűleg a tető lejtése miatt nem látták a támadót. Smith nem érti, hogyhogy nincs minden tetőn ott a titkosszolgálat, illetve hogy hagyhatták tovább beszélni Trumpot. „Ez egy 100 százalékos biztonsági hiba volt.” Nem sokkal később dördültek a lövések.

Az AP szerint az amerikai titkosszolgálat vizsgálja, milyen mulasztások történtek, és hogyan tudott egy AR típusú puskával felfegyverzett ember elég közel kerülni ahhoz, hogy megsebesítse Trumpot. A ház ugyanis, ahonnan lőtt, 120-150 méterre, vagyis „döbbenetesen közel” volt a helyszínhez. Mike Johnson republikánus házelnök közölte, bizottsági meghallgatásra rendelték be a titkosszolgálat igazgatóját, Kimberly Cheatlet, és más illetékeseket.

Mikor a fegyveres a tetőn mászott, Trump öt perce volt a színpadon. Smith azt is látta, mikor lelőtték a támadót. „Felmásztak a tetőre, ráfogták a fegyverüket, meggyőződtek róla, hogy halott.”

Ő volt a merénylő:

Az FBI szerint a 20 éves Thomas Matthew Crooks próbált merényletet elkövetni a volt elnök ellen.


Korábban írtuk:

Az MTI beszámolója alapján lövéseket lehetett hallani, és Donald Trump megsérült, de saját lábán hagyta el a pódiumot a Pennsylvania állambeli Butlerben. A nagygyűlésen Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Az elnökjelölt a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.

Donald Trumpot ezt követően lekísérték a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt.

A CNN beszámolója alapján a titkosszolgálat szóvivője, Anthony Guglielmi közölte, hogy Donald Trump biztonságban van. Az ügynökök folytatják a nyomozást. Percekkel később az elnökjelölt szóvivője, Steven Cheung is megerősítette, hogy Trump „jól van”, de kivizsgálják a helyi orvosi központban.

A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A felvételeken az látszik, hogy az volt elnök arca véres, ugyanakkor az öklét a magasba emelte, amikor a titkosszolgálat emberei elhúzták a pulpitus elől.

A volt elnök szóvivője szerint Trump jól van. Később Trump e-mailt küldött a támogatóinak, azzal a szöveggel, hogy
„soha nem adom meg magam”.

A Butler megyei kerületi ügyész, Richard A Goldinger megerősítette az Associated Pressnek, hogy az elnököt meglövő támadót lelőtték, és a gyűlés egyik résztvevője is meghalt, egy másik néző pedig súlyos állapotban van (később kiderült, két ember sérült meg súlyosan).
A rendőrség merényletkísérletként kezeli az ügyet.

Ezt az FBI pittsburgi területi irodájának vezető különleges ügynöke, Kevin Rojek is megerősítette. A magyar idő szerint vasárnap reggel 6 körül tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a hatóságok közel vannak a támadó azonosításában, a fegyveresnél nem volt személyi igazolvány, fényképek és DNS alapján próbálják azonosítani. Rojek szerint közel járnak ahhoz, hogy megerősítsék a személyazonosságát, de nevet egyelőre nem közölt. Más fenyegetésről nem tudnak.

Az FBI nyomozó ügynököket, bizonyítékkezelő csoportokat és más személyzetet küldött ki az ország minden részéből – mondta.
A CNN elemzése szerint a lövöldöző 120-150 méterre volt Trumptól. Rendőrségi források szerint a támadó egy épület tetején tartózkodott. Az épület a gyűlés helyszínén kívül, de annak közvetlen közelében van.

Az egyik sérült Ronny Jackson texasi képviselő unokaöccse volt, aki az elnöktől jobbra állt. Neki a nyaka vérzett, miután súrolta egy golyó.

Trump miután elhagyta a kórházat, közleményt adott ki, amiben köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, és a rendvédelmi szerveknek a gyors beavatkozásért. Részvétét fejezte ki a merénylő családjának. Az elnökjelölt hihetetlennek nevezte, hogy ilyen megtörténhet az Egyesült Államokban, egyben megerősítette, hogy a jobb fülét érte a lövés. „Egyből tudtam, hogy valami nincs rendben, mikor meghallottam a süvítést, éreztem, ahogy felszakad a bőr,” írta.

Joe Biden telefon beszélt Trumppal, az elnök elítélte a támadást.

Hiába szerepelt le a vitán, Biden kitart a jelöltsége mellett

Szánalmas teljesítményt nyújtott a demens Biden a Trumppal szembeni vitán

( Maszol nyomán Szent Korona Rádió)