Szurkolók ezrei mutatták a Szürke Farkasok kézjelét, az emiatt eltiltott focistát támogatva

Merih Demiral török focista gólörömében mutatta a török szélsőjobboldali szervezet kézjelét, emiatt a liberális UEFA két további meccstől eltiltotta őt. A török szurkolók nem hagyták annyiban a dolgot, tömegesen álltak ki érte és jelezték támogatásukat a szervezet iránt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Törökország – Hollandia. A már kiesett házigazdát leszámítva a két legnépesebb szurkolótábor az Európa-bajnokságon. Akár csak a hollandok – és persze a magyarok –, a törökök is rendszeresen közösen vonulnak a mérkőzésekre. Berlinben a rendőrök megállították a menetet, mert a törökök tömegesen mutatták a Szürke Farkasok szervezet jelét. Merih Demiral eltiltása megtette a hatását, szép lassan az is csatlakozik a Szürke Farkasokhoz, aki néhány napja még nem is hallott róluk.

Korán kezdték a napot a török szurkolók. Először is ellátogattak a holland válogatott szálláshelyére, ahol hajnali tűzijátékkal kedveskedtek neki. Régi fogás az ellenfél megzavarására.

Aztán készülődtek a szombat este 21 órakor kezdődő Törökország – Hollandia mérkőzésre. A török szurkolók szokás szerint közösen vonultak a stadionhoz, ezúttal a berlini Olimpiai stadionhoz, ám a rendőrök közbeléptek.

A tömegben ugyanis egyre többen mutatták a szélsőjobboldalinak mondott török szervezet, a Szürke Farkasok jelét (a mutató- és a kisujj felfelé bökve, miközben a középső, a gyűrűs- és a hüvelykujj összér.) Mi több, a tömegben néhányan még be is öltöztek szürke farkasnak, miként az az alábbi videón is látható.

“Ha a tömegben többen tesznek így, az már politikai demonstráció, és a futballszurkolók vonulása nem kaphat politikai színezetet”

– indokolta a rendőrség közbeavatkozását Valeska Jakubowski, a berlini rendőrség szóvivője.

A figyelmeztetés persze nem különösebben hatotta meg a törököket, folytatták útjukat a stadionhoz. A migránsok is szóba kerültek:

Mondani sem kell, hogy a török demonstrációt mi váltotta ki. Az Európai Labdarúgó-szövetség két mérkőzésre eltiltotta Merih Demiralt, amiért az Ausztria elleni nyolcaddöntőben a Szürke Farkasok szimbólumát mutatva ünnepelte a gólját. Az ügy diplomáciai bonyodalomhoz vezetett Németország és Törökország között.

Szombat este Berlinben minden török egy kicsit Demiral és Szürke Farkas is egyben. A Törökország – Hollandia találkozót a helyszínen tekintette meg Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A szurkolók a stadionban is folytatták a demonstrációt:

A kint rekedt fanatikusok a szurkolói zónában támadtak a hollandokra:

A Szürke Farkasok hazafias szervezet melletti kiállása miatt tilthatja el a török focistát a libsi UEFA

(Vadhajtasok.hu nyomán Szent Korona Rádió)