Mi történik az Orbán-Zelenszkij csúcson?

Ma reggel Orbán Viktor megérkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. A találkozót teljes titoktartásban szervezték meg. Valószínűleg a legfontosabb témái a béke megteremtésének lehetőségei és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései lesznek. Az elmúlt napokban több olyan esemény is történt ami fontos lehet a találkozó kapcsán. Az első a magyar EU-s elnökség megkezdése, ami segítheti Orbán tárgyalási pozícióját. A másik az ukrán félnek a napokban történt ,,gesztusa” ugyanis a Kárpátalját uraló magyar ellenes Baloga klánt elkezdték felszámolni hatósági eszközökkel. Ehhez a klánhoz fűződik a turulbontás, de a munkácsi magyar általános iskola erőszakos ukránosítása is. A tárgyalás részletiből még nem tudunk sokat, de egy biztos, Orbánnak komoly garanciákat kell kiharcolnia, hiszen az ukránok eddig könnyen ígértek, de nem tartották be az egyezségeket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A Sztrana forrása arról beszélt, hogy „Orbán ukrajnai látogatásának formális és valós oka is Magyarország hat hónapos uniós tanácsi elnöki megbízatása” – nyilatkozta.

Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta, hogy „a magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.”

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, de Viktor Mikita Kárpátaljai kormányzó is Kijevben van és valakivel vagy valakikkel (egyelőre ez nem tisztázott) tárgyalni fog „a Transzkárpátalja regionális fejlesztésének kérdéséről, a nemzetközi együttműködésről és a régió megélhetését támogató infrastrukturális projektek végrehajtásáról a háborús területeken” – írta meg közösségi oldalán a kormányzó. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij pedig megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a magyar sajtófőnök. Alább látható a magyar konvoj Kijev utcáján.

Magyarország július 1-jével vette át a soros elnökséget az Európai Unió élén, ezzel kapcsolatban a kormányfő az M1-nek adott interjújában elmondta, hogy már másnap – azaz kedden – lépéseket fog tenni az ukrajnai béke előmozdításának érdekében. Úgy tűnik, hogy ez egy látogatást jelent keleti szomszédainknál.

A The Guardian már hétfőn több forrásból is azt rebesgette, hogy az elnökség átvétele után a magyar miniszterelnök Ukrajnába látogathat – amely egyébként az első látogatása a háború kitörése óta, de azelőtt is egy évtizeddel, 2012-ben járt utoljára Ukrajnában Orbán. Bár Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó nem kívánta akkor még kommentelni a pletykákat, viszont más hírek szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik változás az utolsó pillanatban”.

A találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt sikerként fogják bejelenteni

– mondta egy magyar forrás.

Azért is meglepetés a kormányfő látogatása, ugyanis egy magas rangú uniós diplomata nemrégiben így foglalta össze a magyar elnökség átvétele miatti nyugtalanságot: „Minden egyes kanyarban azt látjuk, hogy a magyarok akadályozzák Ukrajnát abban, hogy felvegye a harcot egy agresszorral szemben.”

Múlt héten az uniós kormányok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó 1,4 milliárd eurót (1,2 milliárd font) fegyverek és egyéb segélyek Ukrajnának történő szállítására használják fel, megkerülve a magyar vétót, amely oly gyakran akadályozta az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéseket. Válaszul Budapest azzal vádolta az EU-t, hogy „szégyentelenül” megszegte saját szabályait.

Kijevbe utazott Orbán Viktor, hogy tárgyaljon Zelenszkijjel

(Index nyomán Szent Korona Rádió)