Választások Franciaországban: Le Pen “RN”-je elsöprő győzelmet aratott – Macron katasztrófális vereséget szenvedett

A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) Jordan Bardella vezetésével folytatni tudta a három héttel ezelőtti európai parlamenti választásokon megkezdett erős fellendülését – erről a “Le Figaro” számol be.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Ifop első becslései szerintz “RN” vezette – és a “Ciottisták” által megerősített – “Jobboldali Unió” messze vezet a szavazatok 34,2 százalékával. A legutóbbi, 2022-es parlamenti választásokhoz képest ez 16 százalékos növekedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a július 7-re tervezett második fordulóban 240 és 270 képviselői helyet szerezhet a “nemzeti tábor”.

A francia nemzetgyűlésben összesen 577 képviselői hely van.
Az “Új Népfront” zászlaja alatt álló baloldal 29,1 százalékkal a második helyre került. Ez 180 és 200 közötti képviselői helyet jelentene a jövő héten.

A macronista többség összeomlása

Macron Ensemble pártja messze lemaradt a szavazatok 21,5 százalékával. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 250 képviselőt számláló központi blokk a jövő héten komoly veszteségeket szenvedhet el. A bal- és jobboldali vetélytársak közé szorulva a leköszönő többségnek csak 60-90 mandátum jutna.

A jobboldal viszont az első forduló meglepetése. A legutóbbi felmérésekben 6-7% körülire becsült “Les Républicains” a szavazatok 10%-át szerezte meg. Ha a Nicolas Sarkozy által alapított párt talpra áll, akkor csoportja 30-50 képviselői helyre kerülhet.

“Szélsőjobbos” előretöréssel riogattak a ballibek – Megvalósult ez Európa szinten a választásokon?

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)