Cigánybűnöző megleckéztetése miatt kerülhetnek rács mögé a zsaruk?

Az egyik rendőr

Olyan hangulata van egy magyarországi esetnek, mint a Derek Chauvin – George Floyd incidensnek. Hibásak-e a rendőrök, akik valószínűleg egy visszaeső kiskorú cigánybűnözőt büntettek meg? Börtönt érdemelnek ezért? Szerintünk nem. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Debreceni Törvényszékre csütörtök délutánra idézték be az exzsarukat, akiknek azóta a szolgálati jogviszonyuk megszűnt. Csak az egyikük jelent meg, a társa ugyanis egy külföldi munkára hivatkozva kimentette magát. A 33 éves fiatalemberen megtörtség nem látszott, pedig hosszú börtönévek várhatnak rá, ha bűnösnek találják.

Az incidens még 2021. február 15-én történt, amikor a biztos urak gépkocsizó járőrszolgálatot láttak el Ózd belvárosában. Délután fél négykor a Vasvár úton észrevettek egy kiskorú fiút (egy “fiatalt”), akiről tudták, hogy rendszeresen elszökött a számára kijelölt gyermekvédelmi intézményből.

Tehát ismerték már a rendőrök, mindig úgy kellett visszafurikázni a gyermekotthonba, hogy onnan ismételten kiszökjön, és ismételten a rendőrök ideigeit húzza akkor, amikor vissza kell vinni megint. Ki tudja, hány egyéb bűncselekményben volt még érintett? Mindeközben ugyanakkor a törvény őt védte a valós felelősségre vonástól, hiszen az a kiskorúakat védi. Jogilag szinte semmi eszköz nem volt a kezükben, és tudták, ha csak simán visszaviszik, megint kiszökik. Ezért amellett döntöttek – helyesen -, hogy végre megleckéztetik.

Beültették a “fiatalt” a rendőrautóba, majd a mellette ülő őrmester bordán ütötte (bűnözőkkel nem bánnak kesztyűs kézzel a rendőrök, az ellenálló előállítottak alapból kaphatnak egyet-kettőt). A lakott területen kívül a gépkocsival eközben megálltak, a járműből a minden bizonnyal cigányt kiszállították, majd mindketten ököllel fején és felső testén megütötték, illetve a combján megrúgták. Eközben a földre került, ekkor a vádlottak a cipőit a lábáról lehúzták és azokat az út menti havas-bozótos területre dobták, majd a szolgálati autóval a helyszínről elhajtottak, a szökött “fiatalt” otthagyták.

A leckéztetés még pozitív hozadékkal is járhatott volna, ugyanakkor a szökött kiskorú szerencséjére az ózdi rendőrkapitány talált rá.

Az ügyészség azt indítványozta, a sértett sanyargatásával elkövetett jogellenes fogvatartással és súlyos testi sértés kísérletével vádolt rendőrt beismerés esetén ítéljék öt év börtönre, ám ezt ő nem fogadta el. Közölte, vallomást csak a későbbi tárgyaláson fog tenni.

A cigánybűnözőkkel, különösen a fiatalkorúakkal szemben szinte tehetetlenek a rendőrök. A gyermekotthonokban lakókkal kapcsolatban szintúgy. A jelenlegi törvénykezés nem ad elég lehetőséget a kezükbe annak érdekében, hogy a normális együttélés szabályait betartassák velük. Amikor pedig egyesek, mint most a két rendőr intézkedni próbálnak, hogy ne nap, mint nap kelljen visszahurcolni az intézetbe, akkor pedig őket veszik ismételten elő…

Cigánybűnöző keltető vagy babaház? A gyermekotthonokról (I. rész)

(Blikk nyomán Szent Korona Rádió)