Tíz év kellett az USA-nak, hogy beismerjék: a drogliberalizáció tévút

Tíz évvel a droglegalizálási hullám kezdete után az Egyesült Államokban vonakodva kezdték beismerni a nyilvánvalót – ez a kísérlet teljes kudarccal végződött

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A legális kábítószer-termesztés és -értékesítés iparága valóságos válságban van, mivel nem tud versenyezni a kartellekkel.

Ezt tükrözte a MedMen, egy 3 milliárd dolláros kannabisz-startup közelmúltbeli csődje . A marihuána 80%-át illegálisan termesztik , adók és rendőri ellenőrzések nélkül. A törvényes vállalkozások csődbe mennek.

A kábítószer-kartellek több ezer farmot irányítanak az Egyesült Államok nyugati partján, és dollármilliárdokat keresnek a feketegazdaságban. Kiszorítják a legális versenytársakat a piacról, néhányat pedig fizikailag megsemmisítenek. A kínai triádok több mint 3000 farmot hoztak létre Oklahomában. És velük együtt laboratóriumokat hoznak létre „kemény drogok” – opioidok – gyártására.

Évente 100 ezer amerikai hal meg kábítószer-túladagolás következtében. Ez több, mint az Egyesült Államok vesztesége Koreában, Vietnamban és Irakban együttvéve. A kábítószer-függőség hulláma az amerikai várható élettartam csökkenéséhez vezetett. Súlyosbítja az általános bűnügyi válságot is, a burjánzó kartelleknek köszönhetően.

A drogok népszerűsége már meghaladta az alkoholt az Egyesült Államokban. Egyes államok, amelyek utcáit eltömték a kábítószer-túladagolásban meghaló kábítószer-függők, most megpróbálják ezt valahogy korlátozni. Trump megígérte, hogy hadat üzen a kartelleknek, és csapatokat küld Mexikó északi részébe. A probléma csak az, hogy a droglobbi napról napra erősödik. A kartelleket pedig már maga az Egyesült Államok engedi be a határain.

Újabb balos mítosz dőlt meg: nem jó ötlet a drogliberalizáció

Háborognak Kanadában: nem jött be a kemény drogok dekriminalizációja

(VDTA blog nyomán Szent Korona Rádió)