Kenyai lövöldözés: Rengeteg halálos áldozat és lángokban a parlament épülete + videó

A kenyai kormány nemrég újabb adóemelést jelentett be, amivel nagyjából ezermilliárd forinttal növelné az adóbevételeket. Ez nem tetszett a lakosság jelentős részének, ezért egy hatalmas “nigger pillanat” alakult ki az országban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tüntetők megostromolták a kenyai parlamentet, többen meghaltak az erőszakos zavargások alatt. Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A KTN helyi tévé korábban nyolc ember haláláról számolt be, a Reuters helyszíni tudósítója öt holttestet számolt össze, egészségügyi források viszont tíz halottról adtak hírt. A sebesültek száma ötven fölött lehet. A helyi tévécsatornákon azt látni, hogy a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből.

A demonstrálók egy csoportja behatolt a törvényhozás épületébe, ahol a képviselők múlt csütörtökön már második olvasatban is elfogadták a kifogásolt jogszabályt. A rendőrök először könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket. Miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre. A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzniük a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak.

Mint ismert, a kenyai kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket az országban, emiatt napok óta erőszakos tüntetések dúlnak országszerte.

A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a megélhetésért.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint ugyanakkor szükséges, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és az államkölcsönök fedezésére.

National strike over tax hikes

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)