Az ENSZ felvette Izraelt a gyermekeket bántalmazó bűnelkövetők globális listájára

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken megerősítette, hogy az ENSZ szóvivője Izrael hadseregét is felvette a gyermekek elleni jogsértéseket elkövetők globális listájára.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael felkerült az ENSZ főtitkára által összeállított azon listára, melyet a fegyveres konfliktusokat elszenvedő gyermekekkel kapcsolatban készítenek. A lista a jogsértő államokat összesíti, és a jelentést megküldik az ENSZ Biztonsági Tanácsának is.

Egy diplomáciai forrás szerint a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád is felkerült a listára, az Izraeli Védelmi Erőkkel (IDF) együtt.

Dujarric szóvivő hozzátette, hogy az izraeli ENSZ-missziót Guterres kabinetfőnöke pénteken hívta össze, ami az újonnan a listára került országoknak nyújtott udvariassági intézkedés. „Ez azért történik, hogy ezeket az országokat előre figyelmeztessük, és elkerüljük a kiszivárogtatásokat” – mondta.

Gilad Erdan a zsidó terrorállam ENSZ nagykövete ezt követően egy videófelvételt tett közzé, melyen egy ENSZ tisztviselővel telefonál. A videóban Erdan felháborodását fejezte ki az ENSZ döntése miatt, és az IDF-et „a világ legmorálisabb hadseregének” nevezte. Majd így folytatta:

„Az egyetlen, aki ma feketelistán van, az a főtitkár, akinek a döntései a háború kezdete óta, sőt már előtte is, jutalmazzák a terroristákat, és arra ösztönzik őket, hogy gyerekeket használjanak terrorcselekményekhez… Szégyellje magát!”

Dujarric „megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak” nevezte, hogy Erdan nyilvánosságra hozta a magánbeszélgetést, mondván, hogy „ilyet még soha nem látott a 24 év alatt, amióta ezt a szervezetet szolgálom”.

Izrael felvétele a listára a nyolc hónapja tartó gázai háború után történt, amelyben az enklávé egészségügyi minisztériuma szerint több mint 15 500 gyermek vesztette életét.

Riyad Mansour, palesztin ENSZ-megbízott kijelentette, hogy Izrael listára való felvkerüléséről szóló döntés „nem hozza vissza gyermekeink tízezreit, akiket Izrael az évtizedek alatt megölt, és nem fogja helyreállítani a normális életet a tartósan rokkant gyermekek számára. De ez egy fontos lépés a helyes irányba a kettős mérce és a büntetlenség kultúrájának felszámolása felé, amelyet Izrael túl sokáig élvezett, és ez kiszolgáltatottá tette gyermekeinket ennek következményeivel szemben.”

Az éves jelentés június 14-én kerül a Biztonsági Tanács elé. A hivatalos jelentést június 18-án teszik közzé. A Tanács június 26-i vitáján kerül megvitatásra.

Egyiptom és Libanon határán is felsorakozott az izraeli hadsereg

(CNN nyomán Szent Korona Rádió)