Régi szép időket idézve leszállították a repülőről a büdös négereket

Akik persze rasszizmust kiáltanak, mondván, hogy ők nem is büdösek. Erős testszag terjengett a gépen, ezért a négereket leszállították a repülőről. Mondjuk rögtön vissza is engedték őket, ami inkább botrányos: mit hittek, hogy kiszellőznek egy sétától?! Mindenesetre hatalmas a botrány az American Airlines-nál.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Azt állítják a négerek, hogy leszállíttatták őket a január 5-i, Phoenixből New Yorkba tartó járatról, miután valaki testszagra panaszkodott.A három férfi nem egymás közelében ült, nem is ismerték egymást. Azt mondták, minden fekete férfit leszállíttattak a gépről. „Az American Airlines azért emelt ki minket, mert feketék vagyunk, megalázva ezzel minket” – mondta a három férfi nyilatkozatában. A légitársaság közölte, hogy kivizsgálja az ügyet, mivel amivel vádolják őket az nem felel meg az értékrendjüknek.

A keresetükben azt írják, már mindannyian elfoglalták a helyüket a gépen, várva a felszállásra, amikor egy légiutas-kísérő mindegyikükhöz odalépett, és megkérte őket, hogy hagyják el a gépet. Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph és Xavier Veal azt állítják, ekkor vették észre, hogy „minden fekete férfit eltávolítottak a járatról”.

A három férfival, aki most a keresetet benyújtotta, és öt másik, szintén fekete férfival a légitársaság egyik munkatársa közölte, azért szállíttatták le őket, „mert egy fehér férfi légiutas-kísérő panaszkodott egy ismeretlen utas testszagára”. „Nincs más magyarázat, csak a bőrünk színe. Ez egyértelműen faji megkülönböztetés volt” – mondták közös nyilatkozatukban.

A légitársaság munkatársai megpróbálták átfoglalni őket más járatokra, de aznap este már nem repült gép New Yorkba. Ekkor mégis engedték nekik, hogy visszaüljenek a gépre, amiről leszállították őket. A keresetükben az áll, hogy, a repülés alatt ezután „a fehér férfi légiutas-kísérővel való minden egyes interakciójuk során mélyen megalázó, kínos, dühös és szorongató érzéseket tapasztaltak”.

Azt is leírták, hogy a megaláztatásukat csak fokozta, hogy miután visszaengedték őket a gépre, és elsétáltak „a túlnyomórészt fehér utasok mellett”, voltak, akik közülük „dühösen és indokolatlanul gyanakodva” néztek rájuk.

A keresetet benyújtó férfiak egyike a BBC-nek azt mondta, a történtek Rosa Parksra emlékeztették, akit 1955-ben egy alabamai busz hátsó ülésére kényszerítettek az államilag szentesített faji megkülönböztetés miatt. „Őrület, hogy 2024-ben még mindig ilyen dolgokon megyünk keresztül.”

2017-ben egyébként az NAACP, egy polgárjogi csoport azt tanácsolta a fekete amerikaiaknak, hogy „diszkrimináció” miatt kerüljék az American Airlines légitársaságot. Nem sokkal később a légitársaság bejelentette, hogy változtatásokat eszközölt a működésében.

(BBC, 444)

Kanada: Rasszizmus a néger erőszakolót feketének nevezni