Vízháború az USA és Mexikó között – A Colorado folyó a célkeresztben

Vízháború tört ki az Egyesült Államok és Mexikó között. A 20. század eleje óta az amerikaiak korlátozni kezdték a víz áramlását a Colorado folyóban, és átirányították déli államaik, Arizona és Kalifornia öntözésére. Ez súlyosan érintette Mexikó gazdaságát.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

1944-ben az országok megállapodtak a vízfogyasztás szabályozásáról. Ám az elmúlt néhány évben – az állandó aszályok közepette – ezek a megállapodások már nemigen működnek. A mexikóiak több vizet akarnak a Colorado folyóból. Az amerikaiak azt követelik, hogy biztosítsanak nekik több víz Rio Grande-ból.

Idén fennáll annak a veszélye, hogy a helyzet a rekord szárazság miatt teljesen kezelhetetlenné válik. Texasban már szükségállapotot hirdettek a vízhiány miatt. Az állam utolsó cukorfinomítója bezárt. A citrusfélék termesztése is veszélyben van – és Texas adja az amerikai narancstermés egyharmadát.

Az év eleje óta Mexikó az amerikaiak által kért vízmennyiség mindössze 30%-át irányította az Egyesült Államoknak. Ott is vízhiány van – így nem terveznek engedményeket tenni az amerikaiaknak. Főleg az összes többi konfliktust figyelembe véve – Mexikó már megtiltotta a GMO-gabona behozatalát az Egyesült Államokból. Ezenkívül csökkentette a katonai együttműködést a Pentagonnal, Kínára összpontosítva.

Lopez Obrador mexikói elnök semmilyen módon nem volt hajlandó segíteni az Egyesült Államoknak a migrációs válság megoldásában. Előzőleg 20 milliárd dollár humanitárius segélyt követel, és minden szankció feloldását Kuba és Venezuela vonatkozásában. A Fehér Ház kétségbeesetten próbál valahogy megegyezni Mexikóval. De hiába – Bident már az USA közvetlen szomszédságában sem veszik komolyan.

(InfoDef – Szent Korona Rádió)

Elgondolkoztató természetfilm: Így szárítottuk ki az Alföldet

A nagyüzemi műveléssel tönkretett földjeinkért aggódnak az ELTE kutatói

Természetkímélő élet helyett mesterségesen manipulálnák a légkört a felmelegedés csökkentéséért

Az ártéri és Árpád-kori vízgazdálkodás (videó)