Izraeli források: Amerika kihátrált, így már nem biztos, hogy meg lehet semmisíteni a Hamászt

Miután Washington leállt Izrael teljes körű támogatásával, Izraelben elismerték: lehet, hogy nem tudják megsemmisíteni a Hamászt. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izraeli biztonsági illetékesek először ismerték el: nem biztos, hogy meg tudják valósítani a kitűzött háborús célt, vagyis a Gázai övezetet kormányzó Hamász megsemmisítését. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok „elfordult” a zsidó államtól. Hat hónappal a pusztító hadművelet kezdete után – amely palesztin források szerint több mint 30 ezer gázai halálos áldozattal járt – a zsidó államnak a Hamász három vezetője, Mohammed Deif, Marvan Issza és Jahja Szinvár közül csak Isszát sikerült megölnie.

Mindeközben a világ közvéleményének nagy része elfordult Izraeltől, amelyet megvádoltak már népirtással és a héten az éheztetés útján történő háborús bűntettekkel. Izraeli illetékesek szerint felszámolták a Hamász parancsnoki hálózatát a Gázai övezet északi és központi részén, de nem sikerült leállítani a palesztinok fegyveres ellenállását.

A The Telegraph című brit lapnak „vezető források” azt mondták: a 24 Hamász zászlóaljból „ négy teljesen érintetlen”, miután a déli Rafah városban találtak menedéket. Izrael készül az ostromra, de most már Washington sem támogatja ebben. Az illetékesek hozzátették:

„túl késő lehet felkutatni és megsemmisíteni a Hamász-egységeket, most, hogy az Egyesült Államok elfordult Izraeltől”.

Ezzel arra utaltak, hogy a nagy szövetséges átengedett az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy Izraelt azonnali tűzszünetre felszólító határozatot, azzal, hogy tartózkodott a szavazáson. Washington eddig megvétózta az Izraelt elítélő javaslatokat, és a zsidó állam önvédelemhez való jogát hangoztatta.

„Ha egy hónapja kérdezett volna, határozottan azt mondtam volna, igen, fel tudjuk számolni a Hamászt, mert akkor az amerikaiak támogatták Izraelt” – mondta egy biztonsági forrás a The Telegraphnak. A biztonsági szolgálatok szerint

a Hamász célja most az, hogy megérje a nyarat.

Akkor indul majd be igazán az amerikai elnökválasztási kampány és gyengülhet meg még inkább Izrael támogatása, mivel Joe Biden elnök egyes vélemények szerint sok szavazót veszíthet Izrael támogatása miatt.

A The Telegraph szerint az izraeliek kénytelenek újra összecsapni a Hamásszal Gáza olyan részein, amelyekről korábban úgy tartották, hogy megtisztították azokat. Katonai elemzők közölték: az izraeliek mára 11 ezer Hamász fegyveres és tizenöt vezető parancsnokot öltek meg, továbbá sikerült szétszórni a korábban 35 ezer fős erőt. Ennek nyomán

„a Hamász már nem úgy működik, mint egy hadsereg, nincs központi parancsnoksága”

– mondta egy izraeli katonai forrás.

Gerilla egységekként nincs szükségük katonai létesítményekre, házról-házra járnak, páncéltörőkkel lőnek, majd eltűnnek.

Economist: Izrael 75 éves fennállásának legrosszabb pályájára kerülhet, amely végtelen megszállással jár

(Infostart nyomán Szent Korona Rádió)